ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»
Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»
Φωτογραφία από παλαιότερο δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη με τον «Μιθριδάτη» Λαυρίου (φωτ.: Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)
20 Ιούλ
0
Σχόλια

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» που εντάσσονται στο πολιτιστικό φεστιβάλ του δήμου Λαυρεωτικής «Θορίκια 2019». Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου «Ο Μιθριδάτης» παρουσιάζει το δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «Αχ! Πατρίδα μ’–Πατρίδα μ’». «Θύμησες…! μιας πατρίδας που ενώ δεν γνώρισα, καθημερινά νοσταλγώ. Είχα την τύχη να την αφουγκραστώ μέσα από τα λόγια των μεγάλων, να την δω μέσα από τα μάτια των παππούδων και να την νιώσω μέσα από την θέρμη ενός ολόκληρου λαού. Ενός λαού που πέρασε το γεφύρι και κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να θεμελιώσει και να θεμελιωθεί. .Από Θεού άρξασθαι, υπάρχει ελπίδα!» αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωση του.

Μεγάλη επιτυχία με πλήθος κόσμου σημείωσε η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Ενώ αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου ο σύλλογος θα παρουσιάσει το δρώμενο «…και συνεχίζουμε ! ! !» και πάλι του Ηλία Υφαντίδη. «Έναν αιώνα μετά από την δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και είμαστε εδώ! Και συνεχίζουμε!  Πατώντας τον πόδα μας στη γη και με το βλέμμα μας ψηλά στον ουρανό ατενίζουμε το μέλλον, νουθετώντας και προσκαλώντας τις επόμενες γενιές να σταθούν στο ύψος τους! Κρατώντας σφιχτά και ουσιαστικά ο ένας το χέρι του άλλου, αφηνόμαστε στην ρίζα μας και στο κάλεσμα της ιστορίας!» αναφέρει ο Σύλλογος. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι χτες Παρασκευή —πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων— παρουσιάστηκε «Το χρονολόγιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η Νομική Αυτονόμηση του όρου το 1948» πλαισιωμένη από οπτιακουστικό υλικό, ανάγνωση μαρτυριών και παραδοσιακά άσματα του Πόντου. Ενώ έγινε και ειδική μνεία στον νομικό Raphael Lemkin, θεμελιωτή του όρου «Γενοκτονία». Την επιμέλεια και παρουσίαση της συγκεκριμένης εκδήλωσης είχε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ).

Το πολιτιστικό φεστιβάλ «Θορίκια 2019» είναι αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
«Την φετινή χρονιά το πολιτιστικό φεστιβάλ “Θορίκια 2019” είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας που αποτελεί μια από τις ποιο μαύρες στιγμές της ιστορίας» σημειώνει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς στο έντυπο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

«Οι ψυχές των 353.00 προγόνων μας ζητούν δικαίωση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζί με τους απογόνους και των υπολοίπων γενοκτονημένων χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων για την αναγνώριση της από τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε δυνατά “Όχι άλλες γενοκτονίες. Φτάνει πια”» αναφέρει αντίστοιχα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.