ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας φωτίζει σε διεθνή και παγκόσμια Φεστιβάλ, και προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου
Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας φωτίζει σε διεθνή και παγκόσμια Φεστιβάλ, και προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου
Το μεγάλο χορευτικόυ του «Φάρου» στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
12 Ιούλ
0
Σχόλια

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας φωτίζει σε διεθνή και παγκόσμια Φεστιβάλ, και προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου

Στο 8ο Παιδικό Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής «Θυάμεια 2019» στη Στιμάγκα Κορινθίας, συμμετείχε με το μικρό του χορευτικό ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Περισσότερα από 20 παιδάκια υπό την καθοδήγηση της προέδρου και χοροδιδασκάλου Σοφίας Σαββίδου ανέβηκαν ψηλά στο βουνό και σε μια πολύ ωραία πλατεία κάτω από καταπράσινα δέντρα, έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό κανάλι της περιοχής, φωτογραφήθηκαν με παιδάκια που εκπροσωπούσαν άλλες περιοχές της Ελλάδας, Μακεδονία, Ήπειρο, Θάσο και του Εξωτερικού Ινδονησία, Παραγουάη, Ουκρανία και όταν ήρθε η ώρα να ανέβουν στην σκηνή οδήγησαν τους καλεσμένους με τις χορευτικές τους κινήσεις στην αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα. Στο τέλος της εκδήλωσης ενώθηκαν όλοι οι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο στον κύκλο της παράδοσης, στη μέση η λύρα του Πόντου έπαιζε, το νταούλι χτυπούσε…. και όλοι χόρεψαν τους λεβέντικους Ποντιακούς χορούς.

Μουσικά συνόδευσαν ο Σταύρος Σαββίδης στην λύρα και το τραγούδι και ο Νικηφόρος Ιωαννίδης στο νταούλι.

Tην επόμενη ημέρα Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 , «Ο Φάρος» έφτασε στο Αίγιο με το μεγάλο χορευτικό και συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων Αιγίου, προβάλλοντας και εκεί τον Ποντιακό πολιτισμό. Στην εποχή μας παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που ενώνουν λαούς και πολιτισμούς από κάθε γωνιά της γης. Δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε λαό να προβάλλει την ιστορία και την παράδοσή του και φυσικά σε αυτό το ταξίδι στην παράδοση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πόντος, εκπροσωπώντας της Ελλάδα.

Το μικρό χορευτικό του «Φάρου» 8ο Παιδικό Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής «Θυάμεια 2019» (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κατάφεραν να σκορπίσουν ρίγη συγκίνησης ακόμη και στους ξένους οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά και αποθανάτισαν τις στιγμές για να τις ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσίασαν χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, με τους ήχους της λύρας του Γιώργου Κυριακίδη και το νταούλι του Νικηφόρου Ιωαννίδη. Εντυπωσίασαν βέβαια και τα χορευτικά συγκροτήματα του Παναμά, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Νεπάλ, που συμμετείχαν και εκείνοι στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ τη συγκεκριμένη ημέρα. Στην πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο του συλλόγου Σοφία Σαββίδου προσέφεραν αναμνηστικά δώρα και εκείνη τους ευχαρίστησε λέγοντας ότι πρέπει να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί αναπτύσσουν μεταξύ των λαών σχέσεις αγάπης, ειρήνης και φιλίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.