Δύο εμβληματικές μουσικές εκδηλώσεις πραγματοποίησε το τμήμα μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 με τίτλο : «Οι λαϊκοί εκφραστές της ποντιακής παράδοσης συναντούν τους νέους εκφραστές» και την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 εκδήλωση με τίτλο: «Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα», στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΡΑΠΑΝΤΖΕΙΟ» (ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του Μουσικού Εργαστηρίου.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2026
«Οι λαϊκοί εκφραστές της ποντιακής παράδοσης συναντούν τους νέους εκφραστές»
Η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει πώς η λαϊκή μας κληρονομιά παραμένει ζωντανή και επίκαιρη μέσα από τα μάτια και τις φωνές παλιών και νέων δημιουργών. Δεν πρόκειται απλώς για μια διαδοχή, αλλά για έναν ουσιαστικό καλλιτεχνικό διάλογο όπου η εμπειρία των παλαιότερων συναντά τη φρεσκάδα και τους νέους πειραματισμούς των νεότερων.

Πήραν μέρος :
• Γιάννης Σταυριανίδης (τραγούδι),
• Γιώργος Δημαρίδης (τραγούδι),
• Σταύρος Σαββίδης(τραγούδι),
• Βασίλης Τοπαλίδης(τραγούδι),
• Γιάννης Μιχαηλίδης (τραγούδι),
• Δημήτρης Δαμιανίδης(τραγούδι).
Συμμετείχε η Ομάδα του Μουσικού Εργαστηριού Ακριτών.
Προλόγισε ο δημοσιογράφος, Φόρης Πεταλίδης. Στην παρουσίαση ήταν η Μελίνα Πουρτουλίδου.
Τετάρτη 01 Απριλίου 2026
«Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα»
Η εκδήλωση περιλελάμβανε, λόγο, ψαλτοτράγουδα και σχόλια γύρω από την Λάμπρη όπως γίνονταν στον Πόντο, αναφορά στα ήθη και τα έθιμα κατά τη διάρκεια της πορείας προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση . Όπως για ολόκληρη τη Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη , στα πέρατα της Γης, έτσι και για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το Άγιο Πάσχα, αλλά και οι ημέρες της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, ήταν σημείο αναφοράς.

Πήραν μέρος :
• Χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κορδελιού με χοράρχη τον Παναγιώτη Γωνιάδη
• Και το αναλόγιο ψαλτών με τον Γιάννη Μπουλουκά
• Πατήρ Γεώργιος Χρυσοχοϊδης ομιλία με τίτλο “Η Λαμπρή στον Πόντο” .
• Ποιήματα μελοποιημένα που αναφέρονται στην Μεγάλη εβδομάδα, στην Σταύρωση και Ανάσταση του Ιησού Χριστού, σε αφήγηση του ηθοποιού Γιώργου Βαλετόπουλου.

Ερμήνευσαν :
• Πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης
• Γεωργία Μαυρομάτη
• Γιώργος Πουλαντσακλής
Συμμετείχαν: Φίλοι Φιλαρμονικής Μπάντας και η Ομάδα του Μουσικού Εργαστηριού Ακριτών
Ιδέα-Έρευνα-Υλοποίηση: Γιώργος Πουλαντσακλής.
Οργάνωση: Τμήμα Μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Και τις δύο εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία σύλλογοι εκπρόσωποι της εκκλησίας και απλός κόσμος. Χαιρέτησαν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου και ο Πρόεδρος του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης Παύλος Γαλεγαλίδης.

Χαιρετισμό έστειλαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος και ο Υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Δήμο Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για τη φιλοξενία και την τεχνική υποστήριξη, το Ζαχαροπλαστείο «Γιάννης» και τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Ταχματζίδη για τα υπέροχα εδέσματα καθώς και τον Νίκο Αλβανούδη για την τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων.