ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι «Μωμόγεροι» ένωσαν Ελλάδα και Κύπρο με τις «Μνήμες της Ρωμανίας» (φωτο, βίντεο)
Οι «Μωμόγεροι» ένωσαν Ελλάδα και Κύπρο με τις «Μνήμες της Ρωμανίας» (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Μανώλης Κωστάκης)
03 Ιούλ
0
Σχόλια

Οι «Μωμόγεροι» ένωσαν Ελλάδα και Κύπρο με τις «Μνήμες της Ρωμανίας» (φωτο, βίντεο)

Ελλάδα και Κύπρος σμίξανε πολιτιστικά στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ», την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουνίου στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.

Οι «Μωμόγεροι» άνοιξαν την ακδήλωση με παρουσίαση χορών από την Ανατολική Ρωμυλλία (Φωτ.: Μανώλης Κωστάκης)

Σε μια πλατεία κατάμεστη από κόσμο —πόντιους και μη, μικρούς και μεγάλους—, το Σωματείο μαζί με τον Λαογραφικό Όμιλο Γεροσκήπου Πάφου «Η αφροδίτη», τον Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Δερόπολης «Δερόπολη» και τον Όμιλο Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία», κατάφεραν να αναβιώσουν παραδοσιακούς χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ήπειρο, την Κύπρο, τον Πόντο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κόσμος αφού απολάμβανε το θέαμα που παρακολουθούσε, ευχαριστούσε κάθε χορευτικό σύνολο που τελείωνε την παράστασή του με το πιο θερμό χειροκρότημα. Την εκδήλωση άνοιξε το Σωματείο όπου παρουσίασε χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, ύστερα στην σκηνή ανέβηκαν τα Μέγαρα και ακολούθησε «Η Αφροδίτη» της Πάφου. Το πρόγραμμα έκλεισαν «Οι Μωμόγεροι» παρουσιάζοντας χορούς από τον Πόντο υπό τους ήχους της λύρας του Θοδωρή Παπαδόπουλου, το νταούλι του Ορφέα Κοσμίδη και την φωνή του Δημήτρη Καρασαββίδη.

Μελανό σημείο της εκδήλωσης ήταν ένα δυσάρεστο τηλεφώνημα προς τα μέλη της «Δερόπολης» που αφορούσε την ξαφνική απώλεια ενός οικείου —και άρρητα συνδεδεμένου με τον Σύλλογο— ανθρώπου, όπου σε ένδειξη πένθους δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους καθώς «όταν χάνεις έναν τόσο δικό σου άνθρωπο δεν μπορείς να ανέβεις στην σκηνή να χορέψεις και να χαμογελάς» όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λιάζος Οδυσσέας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η λαογράφος-συγγραφέας Μυροφόρα Ευσταθιάδου.

Κείμενο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος / φωτογραφίες,βίντεο: Μανώλης Κωστάκης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.