ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έρχεται το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο
Έρχεται το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο
02 Ιούλ
0
Σχόλια

Έρχεται το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο

O Πολιτιστικός Συλλόγος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου 2019.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, στις 13 Ιουλίου 2019, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει το «5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 20:30, με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθεια, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.

«Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων μας, να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό μας φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο. Δεχθείτε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε στη γιορτή παράδοσης που διοργανώνουμε εδώ στην ακριτική μας Θράκη, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας», αναφέρουν σε κοινό τους μήνυμα η πρόεδρος Χρύσα Μαυρίδου και η γενική γραμματέας Αναστασία Σαββίδου.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό απευθύνεται σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.

Όροι συμμετοχής
Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό–έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο. Το φαγητό–έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κλπ). Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ), όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – π.χ. πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού–εδέσματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο των εκδηλώσεων που θα εκδοθεί με επιμέλεια του συλλόγου μας. Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής και άλλα δώρα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2019 είτε με e-mail: xrysakaiepixrysa@gmail.com, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας»
Συνοπτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου 2019 στο Θρυλόριο:
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019: Ομιλία με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019: «5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος – 18ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών.
Κυριακή 14 Ιουλίου 2019: Ποντιακή θεατρική επιθεώρηση από το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019: Παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων με μαγείρους μικρά παιδιά.
Τρίτη 16 Ιουλίου 2019: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας – Παραδοσιακή ποντιακή βραδιά.
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019: Το Θρυλόριο θυμάται: Ξαναζωντανεύει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων.

Πηγή: xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.