ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τραπεζούντα: Γιατί δεν θα γίνει η καθιερωμένη πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
Τραπεζούντα: Γιατί δεν θα γίνει η καθιερωμένη πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
30 Ιούν
0
Σχόλια

Τραπεζούντα: Γιατί δεν θα γίνει η καθιερωμένη πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Τραπεζούντα —όπως είχε ανακοινώσει αποκλειστικά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr— καθώς τα έργα ανάπλασης της μονής δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ναός δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει παρά τις εντατικούς ρυθμούς των εργασιών αναστήλωσης και έτσι οι αρχές αποφάσισαν να μην ανοίξουν τον ναό. Έτσι, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα πάει στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στο βράχο της εισόδου και η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του μοναστηριού θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο του 2019.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
«Γίνεται γνωστό πως δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε τον φετινό δεκαπενταύγουστο η πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην αρχαία και ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, καθώς ύστερα από επίσημη ενημέρωση που προσωπικώς έγινε στον παναγιώτατο οικουμενικό πατριάρχη, τα εκτεταμένα σωστικά και αναστηλωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, των εκατοντάδων προσκυνητών στους χώρους του μοναστηριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παναγιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το μοναστήρι και να ενημερωθεί πρώτος από τους αρμοδίους για την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών και τις σημαντικές και ποικίλες σωστικές παρεμβάσεις που εκτελούνται σε αυτό, κατά τη διάρκεια ειδικής ξενάγησής του, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο παναγιώτατος και η μητέρα εκκλησία εύχονται και ευελπιστούν σύντομα να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα υπό εξέλιξη έργα και να τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία στο μέγα τούτο σέβασμα του γένους μας».

Πηγή: skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.