ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τούρκος βουλευτής αναζητά τους χαμένους θησαυρούς της Παναγίας Σουμελά
Τούρκος βουλευτής αναζητά τους χαμένους θησαυρούς της Παναγίας Σουμελά
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
08 Ιούν
0
Σχόλια

Τούρκος βουλευτής αναζητά τους χαμένους θησαυρούς της Παναγίας Σουμελά

Ενημέρωση για την τύχη δεκάδων πολύτιμων έργων που κλάπηκαν από την Παναγία Σουμελά πριν από έναν περίπου αιώνα ζητά ο βουλευτής Τραπεζούντας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Αχμέτ Καγιά, από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Αυτό μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη. «Ως Τραπεζούντιοι θέλουμε να φέρουμε πίσω στην Τραπεζούντα όλα τα έργα αξίας που αφαιρέθηκαν από τη μονή και αποτελούν έργα παγκόσμιας κληρονομιάς, ώστε να τα εκθέσουμε στο μουσείο που θα ανοίξουμε στην επαρχία Μάτσκα, καθώς θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στον πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αχμέτ Καγιά στη βουλή καταθέτοντας την ερώτηση.

Σύμφωνα με τα αρχεία του κράτους, που παρουσίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 1925 ο υπουργός παιδείας της Τουρκίας, Σουκρού Σαράτσογλου, είχε ενημερώσει από τότε με επιστολή του προς την πρωθυπουργία για την κλοπή διαφόρων πολύτιμων αντικειμένων από τη μονή. Μάλιστα συστήθηκε μια επιτροπή στην Τραπεζούντα για να εξετάσει το θέμα και —σύμφωνα με το πόρισμα— ορισμένοι από τους θησαυρούς και τα τιμαλφή φέρεται να είχαν μεταφερθεί στο μουσείο της Άγκυρας. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την τύχη τους. Ούτε επίσης για τα βιβλία που είχαν αφαιρεθεί από το μοναστήρι και είχαν μεταφερθεί –υποτίθεται- σε βιβλιοθήκη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία, που διασώζεται στο αρχείο του μοναστηριού, τα έργα που έχουν εξαφανιστεί από τη μονή είναι: Ένα στέμμα επιχρυσωμένο, ένα σετ πιάτων που βρίσκονταν μέσα σε σεντούκι διακοσμημένα με σμάλτο και πέτρες βάρους 125 γραμμαρίων, και έφεραν και γραφή στα ρωσικά, ένα δισκοπότηρο επιχρυσωμένο μαζί με ένα σετ ποτηριών, ένα σετ κουταλιών, κουτιά για ζάχαρη-καφέ, ασημένιοι δίσκοι και πολλά χειρόγραφα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα. Για το λόγο αυτό, ο Τούρκος βουλευτής ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να ερευνήσει και να ενημερώσει για την τύχη τους τη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Ο Τούρκος βουλευτής αναρωτιέται μήπως τα τιμαλφή αυτά ήταν κρυμμένα μέσα στη μονή και εκλάπησαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται εδώ και 4 χρόνια. Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί διαρκούν τόσο πολύ τα έργα αποκατάστασης και να ορίσει την ημερομηνία ανοίγματος και πάλι της μονής. «Η Μονή Σουμελά, η κατασκευή της οποίας διήρκεσε 20 χρόνια με τις δυνατότητες της εποχής εκείνης, πώς γίνεται σήμερα να μην έχουν τελειώσει ακόμη τα έργα αποκατάστασής της; Αυτό είναι απαράδεκτο, όπως επίσης και οι λόγοι είναι άξιοι περιέργειας», δήλωσε ο Αχμέτ Καγιά.

Ο Τούρκος βουλευτής αναρωτιέται μήπως οι ‘χαμένοι θησαυροί’ της μονής βρέθηκαν και τους καρπώθηκαν κάποιοι επιτήδειοι στη διάρκεια των εργασιών. «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο τα έργα αποκατάστασης στη Μονή Σουμελά, η οποία έχει κλείσει εδώ και 4 χρόνια, διαρκούν τόσο καιρό; Πότε θα ανοίξει οριστικά η μονή της Παναγίας Σουμελά και πότε θα είναι επισκέψιμη ξανά από τους τουρίστες;», ρωτά ο Αχμέτ Καγιά. Πάντως, σύμφωνα με τον βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, τη δεκαετία του 1950 Αμερικανοί στρατιώτες έβγαζαν και μετέφεραν ακόμη και με φορτηγά έργα και αντικείμενα από την εγκαταλελειμμένη και απροστάτευτη Μονή της Παναγίας Σουμελά, ανάμεσα στα οποία τις πόρτες με το σταφύλι και τα στοιχεία αμπέλου.

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.