ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στο επίκεντρο εκδήλωσης Ποντίων στο Κιλκίς (βίντεο)
Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στο επίκεντρο εκδήλωσης Ποντίων στο Κιλκίς (βίντεο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
29 Μάι
0
Σχόλια

Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στο επίκεντρο εκδήλωσης Ποντίων στο Κιλκίς (βίντεο)

Το ζήτημα του κρυπτοχριστιανισμού στον Πόντο αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση με τίτλο «Οι κρυφοί — Οι κλωστοί» που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αρχικά ο πρόεδρος των Αργοναυτών Αθανάσιος Λαβασάς προλόγισε την παρουσίαση και αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο. Τόνισε την ανάγκη οι σύλλογοι να εργαστούν ώστε τίποτε και ποτέ να μην ξεχαστεί.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κείμενα σε επιμέλεια της γενικής γραμματέας της Ένωσης, Λένας Σαββίδου, τα οποία καταγράφουν διαχρονικά το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Εύξεινο Πόντο από Αλώσεως της Τραπεζούντας και εντεύθεν.

Την ανάγνωση των κειμένων κράτησαν οι πάτερ Γεώργιος Παντελίδης και Πολύκαρπος Κοντοζίδης, ο έφορος της Ένωσης, Παναγιώτης Δαμιανίδης και η γενική γραμματέας της Ένωσης, Λένα Σαββίδου.

Τα αποσπάσματα υπογραμμίστηκαν με ακούσματα από την αξιόλογη ποντιακή μουσική παράδοση με έμφαση στον μελοποιημένο ακριτικό κύκλο. Λύρα έπαιξαν και τραγούδησαν οι Στάθης Πορφυρίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης και Ιορδάνης Σαλονικίδης και νταούλι έπαιξαν οι Μπάμπης Κιτσονίδης, Παραδείσης Καλαμαρινός και Μελέτης Λαζαρίδης.

Τα αναγνώσματα και την συναυλία συνόδεψε φωτογραφικό υλικό της Λένας Σαββίδου, ενταγμένο στην ήδη υπάρχουσα εργασία της «Ανέσπερος πέτρα». Η θεματολογία που επιλέχθηκε αφορούσε στο οδοιπορικό-ανάβαση στη σταυροπηγιακή ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας, σημείο θρησκευτικής αναφοράς των απανταχού Ποντίων.

Στην εκδήλωση —που συμμετείχε και η θεατρική ομάδα των «Αργοναυτών» καθώς και τα παιδικά χορευτικά τμήματα— παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ, μέλη και φίλοι της Ένωσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης ευχαριστεί τους χοροδιδασκάλους των παιδικών τμημάτων, Αργύρη Κετσετσή και Δήμητρα Αρσενικού για την συμβολή τους, καθώς την υπεύθυνη του βεστιαρίου Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου, που επιμελήθηκε το ενδυματολογικό κομμάτι των δρώμενων. Τη Βάσω Ραφαηλίδου για την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον Σάββα Ηλιάδη για την βιντεοσκόπηση της, τους ηχολήπτες Θανάση Ντέμκω και Πλάτωνα Λαβασά, τον π. Γεώργιο Παντελίδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας Θεσσαλονίκης «Κίζδερβεν», Δημήτρη Χατζηαγγελίδη, για τον δανεισμό κειμηλίων που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αισθητική της εκδήλωσης.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου όπως το εξέδωσε η Ένωση εδώ.

Βίντεο: Kilkis patridam / youtube.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.