ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημείο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εγκαινιάστηκε στην πόλη Γιεσεντούκι της Ρωσίας
Μνημείο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εγκαινιάστηκε στην πόλη Γιεσεντούκι της Ρωσίας
(Φωτ.: rusgreek.ru)
26 Μάι
0
Σχόλια

Μνημείο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εγκαινιάστηκε στην πόλη Γιεσεντούκι της Ρωσίας

Στην πόλη Γεσεντουκί, μίας άγνωστης Ελλάδας μέσα στη Ρωσία, με τη δυναμική παρουσία χιλιάδων Ελλήνων από όλη τη ρωσική επικράτεια, πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Πέτρου του Παύλου η τελετή εγκαινίων του μνημείου της τραγωδίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ειδικά του Πόντου, την περίοδο 1916-1923.

Το ιστορικό γεγονός, πραγματοποιήθηκε την παραμονή των 100 χρόνων από τη γενοκτονία

Οι ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, εκπρόσωποι της ηγεσίας των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και του μετασοβιετικού χώρου, εκπρόσωποι των ρωσικών και ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν αυτή τη μέρα στο Γεσεντουκί για τον εορτασμό των αθώων δολοφονημένων συμπατριωτών.

Η ιδέα για το μνημείο ανήκει στον τοπικό ελληνικό σύλλογο «Περικλής». Την αγκάλιασαν αμέσως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν και ένας από τους βασικούς χορηγούς για την ανέγερση του μνημείου. Μεταξύ άλλων στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Στυλιανός Γαβριήλ.

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.