ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Π. Μπαλακτάρης σε εκδήλωση μνήμης της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς: «Εκατό χρόνια μετά η γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται»
Π. Μπαλακτάρης σε εκδήλωση μνήμης της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς: «Εκατό χρόνια μετά η γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται»
(Φωτ.: kanaliena.gr)
21 Μάι
0
Σχόλια

Π. Μπαλακτάρης σε εκδήλωση μνήμης της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς: «Εκατό χρόνια μετά η γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται»

Με το σύνθημα «Η ανοχή είναι συνενοχή, η άρνηση της Γενοκτονίας είναι το ίδιο με την τέλεση της», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στο μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, άρχισε με την ανάγνωση αποσπάσματος από το βιβλίο Σαν παλιόψαθα των εθνών του Θεόφιλου Πουταχίδη, ως ζώσα μνήμη του Πόντου.

«Είμαστε αυτοί που δεν γενοκτονήθηκαν»
«Μία ιστορική ημερομηνία σήμερα, μία θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είμαστε απόγονοι εθνομαρτύρων, είμαστε αυτοί που δεν γενοκτονήθηκαν έχοντας επωμιστεί την ευθύνη να τιμούμε εμπράκτως την μνήμη τους. Να μην γονατίζουμε παρά μόνο μπροστά στα εικονίσματα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μας», είπε ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου, πριν τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, από τον π. Καλλίνικο, εφημέριο του ΙΝ Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας.

«Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνούμε»
«Πέρασαν 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, την δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως ειδικά για εμάς τους Πόντιους δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων μας, ακόμα και αν κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός», ανέφερε μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο π. Καλλίνικος, μεταφέροντας τις ευχές του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

«Τραντέλληνες αδερφοί μου κινδυνεύουμε από την λήθη. Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνούμε», ήταν το μήνυμα του π. Καλλίνικου.

«Προκλητική και αμετανόητη η Τουρκία»
«Πέρασε άλλος ένας χρόνος χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διέπραξε στις αρχές του 20ου αιώνα εις βάρος των χριστιανικών λαών της ανατολής. Τουναντίον εμφανίζεται ξανά και ξανά αμετανόητη και αδιάλλακτη και αντί να ψάχνει τρόπους εξιλέωσης για το ένοχο παρελθόν της, προκαλεί και επιτίθεται. Πάνω στα κόκαλα των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με το αίμα, τον ιδρώτα και την λεηλατημένη περιουσία τους χτίστηκε η σύγχρονη Τουρκία», είπε η γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου.

«Και όμως η γείτονα γιορτάζει την 19η Μαΐου. Είναι επίσημη αργία εκεί καθώς έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ και γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Φέτος ειδικά, στα 100 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα για τους Τούρκους που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αλλά και στο θάνατο 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, διοργανώνουν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, με την τελευταία να πραγματοποιείται πριν λίγες μέρες στην Σαμψούντα, από εκεί που ξεκίνησε η οργανωμένη σφαγή των Ελλήνων. 50.000 πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, όπου είχε απλωθεί στον κεντρικό δρόμο της μία τεράστια τουρκική σημαία 1.919 μέτρων.

Σήμερα η σημαία αυτή θα προσφερθεί ως δώρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιας και ο Τούρκος πρόεδρος θα παρακολουθήσει εκεί την κορύφωση των εκδηλώσεων», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με αφορμή αυτή την ημέρα.

«Αδίστακτοι και αμετανόητοι είναι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την γενοκτονική τους πολιτική. “Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς”, δήλωσε σε μήνυμα του για την επέτειο ο Ερντογάν, κλιμακώνοντας την προκλητική του ρητορική. Εισβολείς οι πρόγονοι μας. Αυτοί που έζησαν στα άγια χώματα του Πόντου γενεές και γενεές επί σχεδόν 3 χιλιάδες χρόνια.

Στα χωριά και πόλεις που με ευλάβεια απαθανάτισε ο βωμός του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο «Πυρρίχιο πέταγμα» που βρισκόμαστε τώρα, έργο του καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, που είχε την πρωτοβουλία να εγκρίνει την ανέγερση του ο Δήμος Πειραιώς και τον ευχαριστούμε πολύ», επισήμανε η κυρία Χαφουσίδου.

«Ημέρα τιμής, μνήμης και διεκδίκησης»
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής, μνήμης και διεκδίκησης. Τιμής για τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, μνήμης γιατί αυτές οι εκδηλώσεις μαθαίνουν στους νέους την ιστορία των Ποντίων και κρατούν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες τους, τους διωγμούς και τις σφαγές που έγιναν πριν 100 χρόνια και διεκδίκησης γιατί συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλοι οι Έλληνες την αναγνώριση από την παγκόσμια κοινότητα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», είπε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Σαν δήμαρχος της πόλης στέκομαι σήμερα εδώ και με τιμή και με συγκίνηση, αφού στον Πειραιά μπορούμε να τιμούμε τους αδερφούς Πόντιους σε αυτό το εμβληματικό μνημείο του Πειραιά. Ένα μνημείο που έλειπε από την πόλη μας και από ολόκληρη την χώρα, και που έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος έχει από τη μητέρα του ποντιακή καταγωγή», πρόσθεσε.

«Εκατό χρόνια μετά το έγκλημα συνεχίζεται»
«Η Γενοκτονία συνεχίζεται όσο ο θύτης δεν αναγνωρίζει τα κρίματα του και δεν ζητεί συγχώρεση από τον Θεό, από την ανθρωπότητα και από τους νεκρούς. Εκατό χρόνια μετά το έγκλημα συνεχίζεται και είναι διαρκές. Έλαβε χώρα σε προαιώνιες κοιτίδες του ελληνισμού. Εκεί που για περισσότερα από 10 χιλιάδες χρόνια έχουμε μαρτυρίες για κατοικία Ελλήνων. Εκεί όπου το 325 μ.Χ. ο χριστιανισμός άρχισε να διαμορφώνεται κανονιστικά στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην ανατολική πλευρά του Πόντου. Εκεί όπου βιαίως ξεριζώθηκαν οικογένειες, εκεί όπου δολοφονήθηκαν γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, εκεί που σβήστηκε με το κόκκινο χρώμα του αίματος μια για πάντα η έννοια του ελληνισμού με τρόπο γενοκτονικό», είπε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

«Στις 19 Μαΐου 1919 αποβιβάζεται στην Σαμψούντα ο Μουσταφά Κεμάλ και δέκα μέρες μετά συναντά τον αρχηγό των αιμοδιψών συμμοριών Τοπάλ Οσμάν, στον οποίο έδωσε τη ρητή εντολή, την οποία είχε αποφασίσει το συνέδριο των Νεότουρκων το 1911 στην Θεσσαλονίκη, να εξολοθρευτεί ο Ελληνισμός, να εξολοθρευτεί κάθε τι ελληνικό, για να λάβει την διαβεβαίωση ότι θα διώξει σαν τις σφήκες από τα μέρη τους όλους τους Έλληνες» ανέφερε, περιγράφοντας θηριωδίες που διεπράχθησαν κατά των Ελλήνων του Πόντου και περιπτώσεις χωριών που σβήστηκαν από το χάρτη.

«Για όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει ακόμα ο θύτης. Σήμερα το κράτος που είναι υπεύθυνο για τους 353.000 νεκρούς συνεχίζει να απειλεί εμπράκτως, βαφτίζοντας ως “απελευθέρωση και ανάσταση του έθνους” τα εγκλήματα που έκανε από το 1919 έως το 1922 στον ελληνικό Πόντο. Συνεχίζει να θεωρεί ότι η εθνική βούληση, έτσι όπως ονόμασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας την 19η Μαΐου, καθυπέταξε οτιδήποτε αντίθετο. Πράγματι οι γενοκτόνοι είχαν ένα σχέδιο το οποίο υλοποίησαν. Να εξολοθρεύσουν οτιδήποτε ελληνικό και χριστιανικό. Αυτή η γενοκτονική λάβα, η οποία πέρασε και κατέκαψε τους εύφορους λειμώνες του Ελληνισμού δεν θα συγχωρεθεί και δεν θα την ξεχάσουμε.

Οι άνθρωποι γράφουμε την ιστορία. Εμείς θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, για την αναγνώριση της από τον εγκληματία και για την προβολή της στην διεθνή κοινότητα. Όμως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορούμε να το διαχειριστούμε όντες ζωντανοί», σημείωσε ο κ. Μπαλακτάρης.

«Οι 353.000 αδερφοί μας οι οποίοι πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πέθαναν σε πορείες στα βάθη της Ανατολίας, με τον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη να έχει χαρακτηρίσει την Γενοκτονία ως ένα Άουσβιτς εν ροή, οι οποίοι πέθαναν και βιάστηκαν μόνο και μόνο επειδή κάπως έπρεπε να εκτονωθεί ο τουρκικός ζυγός. Όλοι εμείς αγωνιζόμαστε προσπαθώντας να γράψουμε ιστορία για την διεθνοποίηση.

Όμως οι 353.000 έγραψαν ιστορία με το αίμα τους. Η Γενοκτονία συνεχίζεται. Όσο εμείς δεν κάνουμε το χρέος μας, όσο η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά και όσο ο θύτης, δηλαδή η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει το έγκλημα», τόνισε.

«Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν», είναι η κατάληξη ενός ποιήματος του Γεώργιου Σεφέρη που απήγγειλε ο κ. Μπαλακτάρης για να επισημάνει ότι, «Ο ελληνισμός είναι ακρωτηριασμένος από την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα» και να κλείσει την ομιλία του με το διπλό μήνυμα:

«Αθάνατοι οι 353.000 αδερφοί μας. Δεν ξεχνάμε και οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Σύντομο χαιρετισμό για την επέτειο απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Γεώργιος Τσαλουχίδης.

Η ορχήστρα «1919» της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας απέδωσε σκοπούς και τραγούδια στο πνεύμα της ημέρας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αφού έγινε κατάθεση στεφάνων από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Καμένο, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και εκπροσώπους τοπικών φορέων, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του πυρρίχιου χορού σέρρα, από τους χορευτές της Ένωσης και του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.