ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποκλειστικό: Τι δηλώνουν τα πολιτικά κόμματα στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Αποκλειστικό: Τι δηλώνουν τα πολιτικά κόμματα στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr για τη Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
18 Μάι
0
Σχόλια

Αποκλειστικό: Τι δηλώνουν τα πολιτικά κόμματα στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών στον Πόντο (19 Μαΐου 1919), και στο πλαίσιο της ανάδειξης της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της αυτής, το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ζήτησε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις (κι όχι μόνο) που έλαβαν μέρος στις τελευταίες εθνικές εκλογές (2015) να αναπτύξουν την επίσημη θέση τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσιες τις θέσεις των κομμάτων:

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
«
Εκατό χρόνια μετά την 19η Μαΐου του 1919, μια σημαδιακή ημερομηνία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δεν ξεχνάμε τα βάσανα και τις οδύνες τους. Τη μεθοδική εξόντωσή τους από τους Τούρκους, κυρίως τα χρόνια από το 1914 έως και
το 1923, με μαζικές δολοφονίες, εκτελέσεις, βασανιστήρια, εκτοπισμούς και κακομεταχείριση. Τις εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού και των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών
δυνάμεων της εποχής, οι οποίες ώθησαν και στήριξαν στις διάφορες φάσεις του αυτό το τεράστιο έγκλημα, που συνδιαμορφώνει την τραγική ταυτότητα εκείνης της ταραγμένης ιστορικής περιόδου.

Η 19 η Μαΐου, που έχει καθοριστεί από την ελληνική Βουλή ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», εκφράζει το καθήκον όλων μας να μη ξεχάσουμε για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων, καθώς ζούμε και πάλι σε ταραγμένα χρόνια. Με πολεμικές συρράξεις, εκτεταμένη φτώχεια, βία και απόγνωση. Με νέους ανταγωνισμούς μεταξύ των ισχυρών, αδικίες σε βάρος ασθενέστερων λαών, και μιας σύνθετης προσφυγικής κρίσης που ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη την προσεγγίζουν με αδιέξοδες, πολιτικά αντιδραστικές έως και απάνθρωπες λογικές.

Είναι αναμφισβήτητη η συμβολή του ποντιακού στοιχείου στη διαμόρφωση της διαχρονικής ταυτότητας του ελληνισμού. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι μόνο μια ένδειξη σεβασμού στην Ιστορία, αλλά και μία προσπάθεια να μη ξαναζήσουμε παρόμοιες τραγωδίες, μια απάντηση σε κάθε σύγχρονο εθνικισμό και μια ουσιαστική συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης μεταξύ των λαών.»

Πάνος Σκουρλέτης
Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Χρυσή Αυγή
«Η 19 η Μαΐου έχει ορισθεί ως ημέρα Μνήμης για την τραγωδία της Ποντιακής Γενοκτονίας από τους τούρκους. Τίποτε ουσιαστικό όμως δεν γίνεται για την Μνήμη των Νεκρών από την άτολμη Ελληνική Πολιτεία.

Οι απανταχού Πόντιοι αδελφοί μας, βλέπουν ακόμη και σήμερα, να διστάζει το Ελληνικό Κράτος να καταδικάσει και να καταγγείλει, με δυνατή φωνή και ιστορική αγανάκτηση. Αντίθετα, βλέπουμε τους πάντα ανθέλληνες αριστερούς, όλων των χρωματισμών, να αρνούνται την Γενοκτονία, να αποχωρούν από την τιμητική ενός λεπτού σιγή και με τις ενέργειές τους να «δικαιώνουν» ιστορικά τους δολοφόνους τούρκους. Όμως στις μέρες μας, το φαινόμενο αυτό κλιμακώνεται. Και οι δήθεν «κεντροδεξιοί» έχουν αρχίσει να κλείνουν τα μάτια. Οι δηλώσεις τους υπέρ των Ποντίων γίνονται πιο στρογγυλές και ταυτόχρονα δηλώνουν πως σέβονται τους αγώνες της αριστεράς. Γενικά το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, δείχνει να υποχωρεί και να μην απαιτεί –τουλάχιστον- ιστορική δικαίωση για τους νεκρούς αδελφούς μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, στην πρόσφατη πρόταση για ψήφισμα καταδίκης της Γενοκτονίας από την Ευρωβουλή, απουσίαζαν οι είκοσι από τους είκοσι επτά
ευρωβουλευτές της Ελλάδος.

Η Χρυσή Αυγή, στηρίζει τους Έλληνες Ποντίους και καταδικάζει την τουρκία για την μαζική και απάνθρωπη δολοφονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει και κάθε αδύναμο και άτολμο πολιτικό κόμμα που υπακούοντας σε συμφέροντα της Παγκοσμιοποίησης, σωπαίνει μπροστά στο αδικαίωτο Ελληνικό Αίμα.»

Διεύθυνση Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Χρυσής Αυγής 

KKE
«Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Η συγκρότηση έθνους-κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων. Και ο Ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε στη δίνη και βίωσε τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής εκείνης. Η αστική τάξη της Τουρκίας ήθελε να εκτοπίσει το ελληνικό κεφάλαιο αλλά και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποιήσε τους Πόντιους για να προασπίσει τα συμφέροντα της και τους εγκατέλειψε την κρίσιμη στιγμή στης τύχη τους. Τα αποτελέσματα: ολοκληρωτικός ξεριζωμός του Ελληνισμού με 1.500.000 πρόσφυγες και 353.000 νεκρούς. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Και μην ξεχνάμε ότι και ο τούρκικος λαός είχε υποστεί βαρύτατες βιαιότητες εκείνη την περίοδο από την κυρίαρχη πολιτική των Νεότουρκων και των Μεγάλων Δυνάμεων.

Και σήμερα εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας και διαπλέκονται με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την προώθηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι λαοί της περιοχής πρέπει να επαγρυπνούν, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν προσφέρουν καμιά ασφάλεια, αντίθετα τους εμπλέκους
στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση της αλήθειας για τα πραγματικά αίτια της γενοκτονίας των Ποντίων. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους και όχι να κατηγορούνται οι λαοί μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το βάρος εθνικιστικών κραυγών και ρατσιστικού μίσους. Κάποιοι μάλιστα “εθνικιστές”
της εποχής ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπιζαν τους πρόσφυγες ως πολίτες β’ κατηγορίας, δρούσαν εναντίον τους, παρά την ελληνική καταγωγή τους και τους αξιοποιούσαν ως φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στήριζε και στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου Ποντιακού χώρου, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός.»

Ρούλα Ελευθεριάδου
Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ)

Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
«Κλείνουν φέτος 100 χρόνια από την έναρξη της επόμενης και πιο άγριας φάσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ενός σχεδίου τελειωτικής εξόντωσης του Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου – και όχι μόνο, που έθεσε σε εφαρμογή ο Μουσταφά Κεμάλ.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα απόδοσης τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό, που υπέστη τα πάνδεινα από την τουρκική βαρβαρότητα, η οποία όμως δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία, τις ρίζες, το εθνικό φρόνημα και το αθάνατο πνεύμα των Ποντίων. Η επιβίωση της εθνικής συλλογικής μνήμης αποτελεί χρέος των Ελλήνων και η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας δίκαιο αίτημα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η διεθνοποίηση του ζητήματος απαιτεί οργανωμένη προσπάθεια και εθνικό συντονισμό, πέρα από κομματικά στεγανά και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώ πρόχειρες ή άστοχες συμπεριφορές και λάθος επιλογές, όπως συνέβησαν προσφάτως στο Ευρωκοινοβούλιο, μόνο εμπόδια δημιουργούν.

Οι ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ συνεχίζουμε τον αγώνα, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, για να αναγνωριστεί σε όλη την οικουμένη το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων και να γίνει σεβαστή η Ιστορική Αλήθεια από όλους!»

Σπύρος Τσώνος
Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Πατριωτική Ριζοσπαστική Κίνηση
«Οι Πόντιοι ομοεθνείς, ως Έλληνες, έχουν και πρέπει να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων και προνομίων όπως και κάθε Έλληνας, συμπεριλαμβανομένης της χείρας προστασίας της μητέρας Πατρίδας. Άλλωστε, η γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ελλήνων του Πόντου, παράλληλα με τη γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων της Ανατολίας και άλλων πληθυσμών (Αρμενίων και Ασσυρίων), αποτέλεσε τμήμα της ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής των Νεοτούρκων εις βάρος των Ελλήνων και, γενικότερα, των Χριστιανών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και, ως τέτοια, αφορά κάθε Έλληνα ανεξαρτήτως καταγωγής.

Όσοι ανιστόρητοι “διανοούμενοι” και κατ’ επάγγελμα τυχοδιώκτες “ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών” αναφέρονται σε “εθνικιστική επιθυμία θυματοποίησης” και λοιπές αριστερίστικες ασυναρτησίες, είναι άξιοι χλευασμού και, ως γνήσια σκουπίδια, ανάξιοι συγχρωτισμού.

Για όσους λένε πως δεν είναι χρήσιμη η αναγνώριση της γενοκτονίας και απορρίπτουν τη χρήση του όρου, δεν σέβονται την πραγματικότητα, την ιστορία και τη μνήμη των προγόνων μας. Πρωτίστως, όμως, εγκλήματα που δεν αναγνωρίζονται, δεν επιτρέπουν την απόδοση δικαιοσύνης.

Η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων και της εναντίον τους δολοφονικής εκστρατείας με σφαγές, εκτοπισμούς, βασανιστήρια, διωγμούς και πορείες θανάτου εξασφαλίζει την ατιμωρησία των ηθικά υπεύθυνων και προλειαίνει το έδαφος για την επανάληψή τους.

Ως Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση, υποστηρίζουμε την ημέρα μνήμης. Θεωρούμε όμως ότι, μία μέρα δεν επαρκεί από μόνη της και ότι η Πατρίδα μας θα πρέπει να συνεισφέρει ενεργά και συνεκτικά στη διατήρηση της μνήμης μέσω της διδαχής και εκπαίδευσης των μαθητών περί των αντίστοιχων ιστορικών πτυχών του Ποντιακού ελληνισμού, εν τούτης η ύπαρξή της είναι
απαραίτητη ως σημείο αναφοράς και ως συμβολική απόδοση τιμής στους προγόνους μας.

Αποτελεί μέσο διατήρησης της μνήμης, αντίληψης της συλλογικής ταυτότητας και ιστορικής καταγωγής, καθώς και ανάδειξης και αναγνώρισης των εγκλημάτων των Νεότουρκων εναντίον του Ποντιακού ελληνισμού.»

Γραφείου Επικοινωνίας
της Πατριωτικής Ριζοσπαστικής Ένωσης

Φιλελεύθερη Συμμαχία
«Στην πολυτάραχη ιστορία των βαλκανίων και της μικράς ασίας οι άνθρωποι εχουν πέσει θύματα βάρβαρων εξουσιών που με τον πιο κτηνώδη τρόπο σκέψης θανάτωναν άτομα με βάση το θρησκευμά τους, την εθνοτητά τους ή την καταγωγή τους. Η γενοκτονία των Ποντίων θα πρέπει να αναγνωριστεί, οι ιστορικοί και από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία να διερευνήσουν την τραγωδία και να συζητήσουν ανοιχτά τα γεγονότα, όσο ψύχραιμα γίνεται ώστε να μάθουμε όλοι τι συνέβει, και πως θα το αποφύγουμε στο μέλλον.

Η σε βάθος έρευνα δεν θα πρέπει να γίνει για να αποδοθεί συλλογική ευθύνη σε μελλοντικές γενιές που δεν είχαν γέννηθει τότε ή για να χωρίσει τους λαούς με κάτι που συνέβη πριν από 100 χρόνια,, αλλά για να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και διαφάνειας που θα είναι οι βάσεις για την συμφυλίωση των λαών και για μια συνύπαρξη που ποτέ δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.»

Ηλίας Παρασκευόπουλος
Γραφείο Τύπου Φιλελεύθερης Συμμαχίας

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.