ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τίμησε τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε την κωμωδία του «Ζητείται Ψεύτης»
Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τίμησε τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε την κωμωδία του «Ζητείται Ψεύτης»
21 Νοέ
0
Σχόλια

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τίμησε τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε την κωμωδία του «Ζητείται Ψεύτης»

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τίμησαν τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά με αφιέρωμα στο θέατρο του συλλόγου με ομιλίες και παρουσίαση της κωμωδίας του αξέχαστου κωμωδιογράφου «Ζητείται Ψεύτης» από την θεατρική ομάδα Βριλησσίων σε σκηνοθεσία της Έφης Πίκουλα-Βουγιουκλάκη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόφιλος Καστανίδης άνοιξε την βραδιά τονίζοντας πως ο Δημήτρης Ψαθάς υπήρξε ο λογοτέχνης που έκανε γνωστή την ιστορία του Πόντου το 1966 καταγράφοντας την προσωπική του μαρτυρία ως αυτόπτης μάρτυρας καθώς και αυτές των σπουδαίων Πόντιων αγωνιστών στο ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του την «Γη του Πόντου» που έχει χαρακτηριστεί ως «Η Βίβλος του Ποντιακού Ελληνισμού». «Ο Δημήτρης Ψαθάς τα 120 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε απόψε, υπήρξε ένα από τα πολύ ενεργά μέλη του συλλόγου μας ο οποίος μας στήριξε παραχωρώντας μας την άδεια να μεταφραστεί και να παιχτεί στα Ποντιακά η θρυλική κωμωδία του «Το Στραβόξυλο» από την θεατρική μας ομάδα μέχρι το Ντύσελντορφ της Γερμανίας και το Τορόντο του Καναδά. Την Θεατρική μας ομάδα απάρτιζαν την δεκαετία του 1980 σημαίνοντα πρόσωπα Ποντιακής καταγωγής που έπαιξαν σε αυτό το έργο όπως η αείμνηστη Πρόεδρος του Συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα, ο σημερινός Αντιπρόεδρος της «Ευξείνου Λέσχης Αθηνών» Χάρης Πασβαντίδης καθώς και ο σημερινός σκηνοθέτης Γιώργος Σονίδης».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου η οποία κρατώντας με συγκίνηση στα χέρια της την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Γη του Πόντου» με την ιδιόχειρη αφιέρωση του Δημήτρη Ψαθά στην οικογένειά της τόνισε το μοναδικό λογοτεχνικό και ιστορικό αποτύπωμα που άφησε ο Δημήτρης Ψαθάς με το βιβλίο του «Γη του Πόντου» όπου περιγράφει ζωντανά και με νοσταλγία την καθημερινή ζωή στην Τραπεζούντα του Πόντου στις αρχές του αιώνα, μια ζωή που χάθηκε για πάντα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του Λένα Νίτσου-Ψαθά. «Σας καλωσορίζω κι εγώ απόψε στον Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί, στον ναό αυτό της Ποντιακής παράδοσης που μεταλαμπαδεύει από παππού σε εγγόνι την αγάπη για την χαμένη πατρίδα και είναι εστία συνάντησης και ανάμνησης. Στην αίθουσα αυτή θυμάμαι κι εγώ τον εαυτό μου μικρό παιδί, εγγονάκι, να έρχομαι πιασμένη από το χέρι του παππού μου, του αείμνηστου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και από το χέρι της αείμνηστης μητέρας μου Μαρίας Ψαθά, κάθε χρονιά, στις συνεστιάσεις, στις κοπές της πίτας και στους χορούς… Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται μπορεί οι γονείς και οι παππούδες μας να μην βρίσκονται πια κοντά μας, βρίσκονται όμως τα έργα τους. Είναι χαρά μου λοιπόν να προσφέρω απόψε στους συντοπίτες μου μια από τις πιο αγαπημένες και πολυμεταφρασμένες κωμωδίες του παππού μου το «Ζητείται Ψεύτης» που θα παιχτεί απόψε στο θέατρο του συλλόγου μας από την πολύ ταλαντούχα θεατρική ομάδα της Έφης Πίκουλα-Βουγιουκλάκη που αξίζει το θερμό σας χειροκρότημα.».

Ακολούθησε η παράσταση της αγαπημένης κωμωδίας του Δ. Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης». Η δεκατετραμελής Θεατρική Ομάδα του Δήμου Βριλησσίων με το μπρίο της και το κέφι της σκόρπισε για μια ακόμη φορά το γέλιο στο κοινό με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Ασπιώτη (στο ρόλο του βουλευτή Φερέκη), τον Αποστόλη Παπανικολάου (στον ρόλο του Ψευτοθόδωρου), την Νατάσσα Χαϊδά (στον ρόλο της Τζένης Φερέκη). Τις χορογραφίες της παράστασης έκανε η Μαρία Βασιλοπούλου, τα κοστούμια η Μαρία Συρογιάννη και κατά την διάρκεια της παράστασης τραγούδησε ζωντανά με μπρίο δέκα τραγούδια εποχής ο Σέργιος Σπυράτος. Στο φινάλε του έργου η σκηνοθέτις της παράστασης Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη παρουσίασε στο κοινό τα μέλη της θεατρικής της ομάδας τα οποία καταχειροκροτήθηκαν και υποσχέθηκε πως του χρόνου η ομάδα της θα ανεβάσει στο θέατρο του συλλόγου την αγαπημένη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη». Η όμορφη βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και το Δ.Σ. για τους συντελεστές της βραδιάς, ηθοποιούς και ομιλητές με ποντιακά εδέσματα στην φιλόξενη αίθουσα δεξιώσεων.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς παρισταμένους που παρακολούθησαν την εκδήλωση τους οποίους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργοναύται-Κομνηνοί Θεόφιλος Καστανίδης και η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά Λένα Νίτσου-Ψαθά ξεχωρίσαμε: τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστο Γαλανίδη, την λαογράφο Δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, τον Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών του Δήμου Καλλιθέας Γιώργο Γερολυμάτο, την Αντιδήμαρχο Καλλιθέας Αθηνά Εξάρχου, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας για το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (ΚΕΣΠΕ) Βασίλη Τσενκελίδη, τον αρχιτέκτονα Θέμη Καπαγιαννίδη με την σύζυγό του Ρίκη (απογόνους της φημισμένης οικογένειας των Τραπεζούντιων τραπεζιτών Καπαγιαννίδη), τους πρωταγωνιστές που ενσάρκωσαν την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ένας Βλάκας και Μισός» Μάκη Πατέλη και Θοδωρή Ρωμανίδη με τον σκηνοθέτη τους Γιώργο Φρατζεσκάκη, τον βιομήχανο Ευάγγελο Χαϊδά (Πρόεδρο της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ) που χειροκρότησε την κόρη του Νατάσσα Χαϊδά που πρωταγωνίστησε στην κωμωδία στον ρόλο της Τζένης Φερέκη, τις κυρίες Γιάννα Βουγιουκλάκη (σύζυγο του αρχιτέκτονα Αντώνη Βουγιουκλάκη αδερφού της Αλίκης Βουγιουκλάκη) και Ζέφη Πανταζή, την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Γεωργία Χαριτίδου μαζί με την Γενική Γραμματέα Ανατολή Παπαδοπούλου, την πρόεδρο του «Συλλόγου Απανταχού Μανιατών» Δήμητρα Κούβαρη, τον ηθοποιό Μάκη Κωστίνη, την Γ.Γ. του Συλλόγου ΑμεΑ «Αγάπη και Φροντίδα» Βίκυ Χατζηαντωνίου και πάρα πολλούς άλλους.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.