ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βασισμένο σε ιστορικές αφηγήσεις του Ερωτόκριτου Σαββίδη είναι το νέο βιβλίο της Ρενέ Στυλιαρά, με τίτλο «Αροθυμώ σε» (φωτο)
Βασισμένο σε ιστορικές αφηγήσεις του Ερωτόκριτου Σαββίδη είναι το νέο βιβλίο της Ρενέ Στυλιαρά, με τίτλο «Αροθυμώ σε» (φωτο)
Ο Ερωτόκριτος Σαββίδης με τη Ρενέ Στυλιαρά (φωτ.: Ερωτόκριτος Σαββίδης)
23 Απρ
0
Σχόλια

Βασισμένο σε ιστορικές αφηγήσεις του Ερωτόκριτου Σαββίδη είναι το νέο βιβλίο της Ρενέ Στυλιαρά, με τίτλο «Αροθυμώ σε» (φωτο)

Ιστορικές αναφορές που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας· ένας απρόσμενος έρωτας· έντονες συγκινήσεις και εκπλήξεις· μουσικές και τραγούδια· μυριωδιές από τη νωπή από τα αίματα γη του Πόντου, που πάνω της ανθίζουν τη Πανα’ίας τα δάκρεα και οι αζαλέες· άνθρωποι από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τον Πόντο, που συναντιούνται στην πατρίδα των προγόνων τους, εκεί στα παρθένα δάση των Ποντικών Άλπεων και κάνουν ένα ταξίδι μνήμης, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις στο παρελθόν παρέα με το βιβλίο Αροθυμώ σε, της συγγραφέως Ρενέ Στυλιαρά.

Το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει ανήμερα της 19ης Μαΐου από τις εκδόσεις Queens, βασίστηκε στις ιστορικές αφηγήσεις του Ερωτόκριτου Σαββίδη.

«Το βιβλίο μιλάει για μία σύγχρονη ιστορία που διαδραματίζεται στο σήμερα», αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr o Σανταίος οδοντίατρος και εμπνευστής της παραγωγής όλης αυτής της ιδέας, Ερωτόκριτος Σαββίδης.

«Μια παρέα φίλων αποφασίζουν το Δεκαπενταύγουστο να ταξιδέψουν στη μονή Σουμελά της Τραπεζούντας και στη διαδρομή προς τον προορισμό τους αναπολούν ιστορικές στιγμές του παρελθόντος· την Άλωση της Πόλης (1453), την παράδοση της Τραπεζούντας (1461), τη φυγή των Ποντίων πριν από τη Γενοκτονία προς τη Ρωσία, και την ολοκληρωτική καταστροφή και απομάκρυνση του ελληνισμού από τη γη του Πόντου (1922), μέσα από έναν έρωτα που γεννιέται μεταξύ των πρωταγωνιστών αλλά και με τη γη του Πόντου», μας αποκαλύπτει.

Περιέχει πολλές εκπλήξεις και δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα, τονίζει.

Εύη Ιωαννίδου, Κώστας Αγέρης και Γιώργος Αγγελόπουλος

Ενώ τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτονται βασίζονται μεταξύ άλλων και σε έρευνες που είχε κάνει ο ίδιος στον Πόντο, και κυρίως στη Σάντα.

Την ιστορία του βιβλίου αγκαλιάζει το συγκινητικό τραγούδι του Κώστα Αγέρη «Για σένα πατρίδα μου», τα γυρίσματα του οποίου έλαβαν χώρα σε Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα και στην ηρωική Σάντα του Πόντου, που αρκετές φορές «έγιναν κάτω από αντίξοες συνθήκες». «Ξυπνούσαμε στις 4 τα ξημερώματα και κάναμε γυρίσματα μέχρι το βράδυ», αναφέρει, ενώ συμπληρώνει πως αρκετές φορές σταματούσαν λόγω βροχής ή χιονιού, ειδικά στη Σάντα.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Εύη Ιωαννίδου πρωταγωνιστούν –καθόλου τυχαία καθώς οι χαρακτήρες τους ταυτίζονται με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου– στο βίντεο κλιπ, το οποίο θα πλαισιώσει το βιβλίο, κι ενσαρκώνουν σε σκηνοθεσία του Νίκου Ζαμπά, μια σύγχρονη ιστορία για ένα αξεπέραστο παρελθόν που κανείς δε πρέπει να ξεχάσει. Οι ίδιοι ενθουσιάστηκαν από την ιστορία του βιβλίου, οι οποίοι δίχως δεύτερη σκέψη συμμετείχαν και στο βίντεο κλιπ.

Φόρος τιμής για την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία
«Όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρότζεκτ αυτό, συμμετείχαν για να τιμήσουν τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και τις συνέπειες του», αναφέρει ο Ερωτόκριτος Σαββίδης, ο οποίος αυτή τη στιγμή δρομολογεί ώστε να γίνει ταινία το βιβλίο.

Όσον αφορά για το νόημα του  Αροθυμώ σε; «Οι Πόντιοι μπορεί να είναι μεταξύ τους διαφορετικοί, λόγω των διαφορετικών ιστορικών γεγονότων που υπέστησαν, άλλα είναι μια δύναμη στην ουσία» τονίζει.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Φωτογραφίες: Ερωτόκριτος Σαββίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.