ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές — Ποντιακά σωματεία συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας (φωτο, βίντεο)
Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές — Ποντιακά σωματεία συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
21 Απρ
0
Σχόλια

Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές — Ποντιακά σωματεία συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας (φωτο, βίντεο)

Με μια αναπαράσταση στους δρόμους της πόλης, της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου», γιόρτασαν σήμερα το πρωί εκατοντάδες πιστοί της ενορίας του Αγίου Νικολάου στις Αχαρνές, την Κυριακή των Βαΐων.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία που έγινε στον καθεδρικό ναό, χοροστατούντως του μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών, Χρυσοστόμου, ξεκίνησε η λιτανεία της Βαϊοφόρου εικόνας, την οποία κρατούσαν αρχικά Αρβανίτες και στη συνέχεια Πόντιοι, με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Στη λιτανεία —που ξεκίνησε και κατέληξε στον ναό του Αγίου Νικολάου— συμμετείχαν μεταξύ άλλων και παρίσταντο δεξιά κι αριστερά της πομπής μέλη με τις παραδοσιακές φορεσιές της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών, ιερείς, ιεροψάλτες και μοναχές, παιδιά από τα κατηχητικά σχολεία της μητρόπολης ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και άμφια ιεροπαίδων, και πλήθος πιστών από ολόκληρη την Αττική.

Η θρησκευτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αχαρνών, που συμμετείχε και στην κεφαλή της λιτανείας, και τον έψαλλε κλήρος και λαός.

Ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος ανέφερε στον πανηγυρικό λόγο του μεταξύ άλλων το Πάσχα να είναι ένα πέρασμα αλλαγής του εαυτού μας, της οικογένειάς μας και τις πατρίδας μας, αλλαγής προς το καλύτερο, ενώ τόνισε για την πατρίδα ότι θα πρέπει να βάλουμε στη θέση τους ότι έχουν αποκαθηλώσει κάποιοι από τα ήθη κι έθιμά, τις παραδόσεις και την πίστη των Ελλήνων. «Αν και συνηθίσαμε να ρίχνουμε λίθους αναθεμάτων στους υπαίτιους των κακών, είναι ιστορικές στιγμές να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ανατρέψουμε με αυτή την ευλογημένη ανατροπή όπως την έκανε ο Χριστός, ο οποίος ήρθε και ανέτρεψε τα πάντα προς το καλύτερο, θέλησε να κάνει τον κόσμο καλύτερο», είπε, ενώ ανέφερε σε άλλο σημείο του μηνύματός του ότι «έχουμε καθήκον ότι αποκαθήλωσαν από την πατρίδα μας —από τα  ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, της πίστεως πάνω από όλα—, να τα ανεβάσουμε ξανά στη θέση τους».

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.