ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ευρωκοινοβούλιο: Απορρίφθηκε πρόταση του Μαριά για έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ποντίων — Έλειπαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές (βίντεο)
Ευρωκοινοβούλιο: Απορρίφθηκε πρόταση του Μαριά για έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ποντίων — Έλειπαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές (βίντεο)
16 Απρ
0
Σχόλια

Ευρωκοινοβούλιο: Απορρίφθηκε πρόταση του Μαριά για έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ποντίων — Έλειπαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές (βίντεο)

Απορρίφθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόταση του ευρωβουλευτή και προέδρου του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος» Νότη Μαριά, να τεθεί σε συζήτηση και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με 79 ψήφους υπέρ της πρότασης και 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο 7 από τους 27 Έλληνες και Κύπριους βουλευτές, παρόλο που το θέμα ήταν γνωστό αρκετές μέρες πριν.

Καταψήφισαν την πρόταση οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάνφερντ Βέμπερ, οι Σοσιαλιστές και  Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός.

Αναφορικά με την πρόταση καθεαυτή, ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία. Το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ πασά στη Σαμψούντα του Πόντου, οι νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στο θάνατο τους Ποντίους αδερφούς μας. Και πρόκειται για γενοκτονία, γιατί οι Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και χριστιανοί. Ζητούμε λοιπόν σήμερα Δευτέρα να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα “Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923” και να εκδοθεί ψήφισμα. Επιπλέον, ζητούμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το αίτημά μας αυτό και καλούμε τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν αυτή την πρότασή μας ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.