ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας: Το πρώτο πλάνο για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα — Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ
ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας: Το πρώτο πλάνο για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα — Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
13 Απρ
0
Σχόλια

ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας: Το πρώτο πλάνο για τις εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα — Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ

Με στόχο να περάσουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα στον κόσμο, θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την επέτειο της 19ης Μαΐου —που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δεύτερη και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο—, των οποίων την διοργάνωση έχει αναλάβει για την Αθήνα και τον Πειραιά ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ.

Στο τελευταίο διευρημένο διοικητικό συμβούλιο του ΣΠΟΣ, που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αθηνά Σωτηριάδου, γνωστοποίησαν στους παριστάμενους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων τις προθέσεις της Ομοσπονδίας για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν αρχικά στις 18 και 19 Μαΐου.

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Μαΐου το απόγευμα, θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση υπό την επιμέλεια του Ηλία Υφαντίδη, στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά. Την επόμενη μέρα το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στη μητρόπολη Αθηνών, όπου μετά το πέρας της, ο κόσμος με ειρηνική πορεία θα κατευθυνθεί στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει το γνωστό τελετουργικό με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με την ποντιακή φορεσιά, επίλεκτοι άνδρες θα παρουσιάσουν τον πυρρίχιο χορό μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα γίνει η ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Αθήνας θα είναι ο Τούρκος συγγραφέας Ταμέρ Τσιλινγκίρ, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερη μνεία για την ασφάλεια της συγκέντρωσης και της πορείας.

Ο ΣΠΟΣ κάνει έκκληση στα ποντιακά σωματεία να μην προγραμματίσουν εκδηλώσεις στις 18 και 19 Μαΐου ώστε να μην αποδυναμωθεί η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ, και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν με τα μέλη τους φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές κρατώντας τα λάβαρα των σωματείων.

Κανονικά για μια βδομάδα, μέχρι και τις 19 Μαΐου, θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα των ποντιακών σωματείων στην πλατεία Συντάγματος ενώ κανονικά θα γίνει και η καθιερωμένη ολονυκτία, 18 προς 19 Μαΐου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.