ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της 19ης Μαΐου στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της 19ης Μαΐου στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
24 Μαρ
0
Σχόλια

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της 19ης Μαΐου στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προανήγγειλε ότι θα τελέσει, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Η λειτουργία θα γίνει με την αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και εικοσιπέντε χρόνων από την αναγνώρισή της από την ελληνική βουλή.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της μητρόπολης:

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και την εκδίωξη των πατέρων και προγόνων μας από την ιστορική κοιτίδα τού Πόντου, από εκεί όπου για αιώνες άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός και η χριστιανική πίστη και ευλάβεια, και συγχρόνως εικοσιπέντε χρόνια από την επίσημη αναγνώρισή της από τη βουλή των Ελλήνων και την καθιέρωση τής 19ης Μαΐου ως ημέρας εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον αλησμόνητο Πόντο.

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» τελούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο για όλους τους αδίκως και μαρτυρικός τελειωθέντες πατέρες και αδελφούς μας. Και καλεί όλους τους Ποντίους όπου γης αλλά και όλους τους Έλληνες να τιμήσουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους τη μνήμη των Ποντίων, τη μνήμη και τη θυσία των πατέρων και των μητέρων μας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό και την ευγνωμοσύνη μας προς την Παναγία μητέρα του ποντιακού ελληνισμού και ενώπιον της ιστορικής και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, την ευγνωμοσύνη μας για την προστασία πού χάρισε στους πατέρες μας στις τραγικές ώρες του ξεριζωμού και τις αμέτρητες κακουχίες στους δρόμους της προσφυγιάς· αλλά και γιατί δεν μας άφησε μόνους και ορφανούς, αλλά ήλθε κοντά μας ως στοργική μητέρα για να μας συντροφεύει και να μας ενισχύει στις προσπάθειές μας και, κυρίως, για να μας κρατά ενωμένους κοντά της.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τούς Ποντίους, όλα τα ποντιακά σωματεία, ανεξαρτήτως των εκδηλώσεων, τις οποίες θα πραγματοποιήσει το καθένα ξεχωριστά για την ανάδειξη της θλιβερής αυτής επετείου, να συμμετάσχουν στις 19 Μαΐου 2019 στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία πού θα τελεσθεί στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στέλνοντας σε όλον τον κόσμο μήνυμα ενότητος και αποφασιστικότητος του ποντιακού ελληνισμού να αγωνισθεί για τη δικαίωσή του. Παράλληλα, όλοι oι ποντιακοί σύλλογοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις πού επιθυμούν και έχουν προγραμματίσει. Η πρόσκλησή μας δεν είναι δεσμευτική για κανέναν, αλλά έχει ως σκοπό να μας δώσει την ευκαιρία να εκφράσουμε όλοι μαζί την ευγνωμοσύνη μας στην Παναγία μας, στην Παναγία Σουμελά, και να την παρακαλέσουμε να αναπαύσει τούς κεκοιμημένους αδελφούς μας και όσους έμειναν εκεί, στην αγιασμένη γη του Πόντου, και όσους ετελειώθησαν κατά τη μεγάλη έξοδο από τον Πόντο, και σε όλους εμάς πού ζούμε τα σύγχρονα προβλήματα της πατρίδος μας να χαρίσει δύναμη, χάρη και ενότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.