ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μαθητές δημοτικού σχολείου βρήκαν τις απαντήσεις τους σε ποντιακό σύλλογο!
Μαθητές δημοτικού σχολείου βρήκαν τις απαντήσεις τους σε ποντιακό σύλλογο!
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)
20 Μαρ
0
Σχόλια

Μαθητές δημοτικού σχολείου βρήκαν τις απαντήσεις τους σε ποντιακό σύλλογο!

Στο Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός» αναζήτησαν απαντήσεις, στα ερωτήματά τους σχετικά με την ποντιακή διάλεκτο και τη μουσική, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Οι μαθητές είχαν κάνει την πρώτη τους επαφή με το σύλλογο λίγες μέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ποντιακής διαλέκτου και λαογραφίας του Συλλόγου, Ηλίας Υφαντίδης, τους υποδέχτηκε εγκάρδια και ενημέρωσε τους μικρούς φίλους σχετικά με την προέλευση της ποντιακής διαλέκτου, τις καταλήξεις και την προφορά των λέξεων. Ως μουσικός, δεν παρέλειψε βέβαια να τους πληροφορήσει και για τα μουσικά όργανα του Πόντου. Η ανυπομονησία των παιδιών να τον ακούσουν να παίζει λύρα μεταλλάχθηκε σε γενικό ενθουσιασμό με τις πρώτες νότες.

Η συνάντηση είχε διαδραστικό χαρακτήρα καθώς οι μαθητές μπορούσαν να δουν, να αγγίξουν, να ακούσουν, να ρωτήσουν αλλά και να συμμετέχουν στη διεξαγόμενη συζήτηση. Κάποιες, μάλιστα, από τις απαντήσεις/παρατηρήσεις τους ήταν εξαιρετικά ευφυείς και ευφάνταστες, όπως η παρομοίωση της ποντιακής λύρας με γυναίκα που προσεύχεται!

Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες και ιδέες από βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στο Σύλλογό, εν όψει της προετοιμασίας τους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.