Η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Μέριμνας Ποντίων Κυριών έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην ομιλία της Βαρβάρας Χαραλαμπίδου με θέμα «Ο Άγνωστος Πόντος», τη Δευτέρα 02 Ιουνίου 2025, στις 18.00 στο Μουσείο της ΜΠΚ, «Κεντώντας τη μνήμη».
Η ομιλήτρια θα παρουσιάσει άγνωστα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, αποτέλεσμα επιτόπιας ερευνητικής εργασίας 22 ετών, σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Πόντου. Επίσης, η Βαρβάρα Χαραλαμπίδου θα προβάλλει επιλεκτικό υλικό από την «Ψηφιακή Βάση Κειμηλιακών Θησαυρών του Πόντου» που έχει δημιουργήσει και που αποτελεί προϊόν ενδελεχούς έρευνας σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, βιβλιοθήκες και κειμηλιοφυλάκια ιερών μονών. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ανέκδοτο υλικό που ανήκει στην προσωπική της συλλογή και που αποκτήθηκε μέσω δημοπρασιών ανά τον κόσμο.
Βιογραφικά Στοιχεία
Η Βαρβάρα Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη. Η καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της είναι το Βόϊο της Δυτικής Μακεδονίας και από την πλευρά (των παππούδων) του πατέρα, η Χάβζα του Δυτικού Πόντου.
Τελείωσε το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Πραγματοποίησε το πρώτο μεταπτυχιακό της στην «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και τις Νέες Τεχνολογίες» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το δεύτερο μεταπτυχιακό ολοκληρώνεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου». Υπηρέτησε ως καθηγήτρια Πληροφορικής και τα τελευταία 16 χρόνια ως διευθύντρια, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι διευθύντρια του Δημοσίου Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος, δημιούργησε την Ψηφιακή & Ιστορική Βάση Κειμηλιακών Θησαυρών Πόντου. Εξέδωσε το 2010 το βιβλίο «Ιερά Βασιλική & Πατριαρχική Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου».
Η αγάπη της για τις προγονικές εστίες, την οδήγησε στην ενασχόλησή της με πολιτιστικούς συλλόγους (διετέλεσε μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος στο ΦΙΑΠΕ και στην Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης). Τα τελευταία 22 χρόνια ταξιδεύει συνεχώς στις Αλησμόνητες Πατρίδες και έχει συγκεντρώσει αρχειακό και κειμηλιακό υλικό που ευελπιστεί «εν ευθέτω χρόνω» να δημοσιεύσει.