ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συνέδριο με θέμα «Κύπρος-Πόντος: Η αναγκαιότητα για ιστορική μνήμη και αυτογνωσία» έγινε στην Πάφο της Κύπρου
Συνέδριο με θέμα «Κύπρος-Πόντος: Η αναγκαιότητα για ιστορική μνήμη και αυτογνωσία» έγινε στην Πάφο της Κύπρου
(Φωτ.: pafospress.com)
06 Μαρ
0
Σχόλια

Συνέδριο με θέμα «Κύπρος-Πόντος: Η αναγκαιότητα για ιστορική μνήμη και αυτογνωσία» έγινε στην Πάφο της Κύπρου

«Κύπρος–Πόντος: η αναγκαιότητα για ιστορική μνήμη και αυτογνωσία» ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε Λύκειο Κύκκου Πάφου την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Επαρχιακού Μαθητικού Συνεδρίου των λυκείων και τεχνικών σχολών της πόλεως και επαρχίας Πάφου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που  συσχετίστηκε με την τραγωδία του 1974 στην Κύπρο.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν 350 περίπου μαθητές και αρκετοί καθηγητές από όλα τα λύκεια της πόλης.

Εισηγητές στο Συνέδριο ήταν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ, ο Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και ομάδες μαθητών από λύκεια της Πάφου και το γυμνάσιο Ομόδους , οι οποίοι εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους με την ποιότητα των εισηγήσεων τους και την άψογη παρουσίασή τους. Μέσα από τις εργασίες τους οι μαθητές μας παρουσίασαν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία Κυπρίων και Ποντίων, τα κοινά τραύματα που υπέστησαν εξαιτίας της θηριωδίας των Τούρκων, αναφέρθηκαν στην προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών και σε άλλα συναφή θέματα.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε τραγούδια και χορούς από την Κύπρο και τον Πόντο, καθώς και ένα συγκινητικό ποιητικό δρώμενο για την εισβολή του 1974 και τις συνέπειές της.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, η επιθεωρήτρια μέσης εκπαίδευσης Ειρήνη Κουκάν ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, η δημοτική σύμβουλος του δήμου Πάφου Νίνα Κανακλίδου, καθώς και ο εκπρόσωπος  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Ανδρέας Στυλιανού.

Πηγή: pafospress.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.