ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αυτές είναι οι εκδηλώσεις μνήμης της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Αυτές είναι οι εκδηλώσεις μνήμης της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
05 Μαρ
0
Σχόλια

Αυτές είναι οι εκδηλώσεις μνήμης της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις μνήμης και δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Γενοκτονία των Ελλήνων το Πόντου διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ). «Συμπληρώνεται φέτος, δυστυχώς, ένας αιώνας από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένας αιώνας, κατά τη διάρκεια του οποίου το επίσημο ελληνικό κράτος δεν έπραξε τα αυτονόητα. Να επιχειρήσει δηλαδή και να πετύχει την διεθνή αναγνώριση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος του κεμαλικού καθεστώτος», είπε στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ηρακλής Τσακαλίδης.

Υπογράμμισε πως η Ένωση «με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, αλλά με άσβεστο τον πόθο για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας έχει προγραμματίσει μια σειρά μηνιαίων θεματικών δράσεων». Και σημείωσε πιο συγκεκριμένα ότι την προηγούμενη Κυριακή διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία με συγκεκριμένο σύνθημα: «δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε».

Στις 30 Μαρτίου η Ένωση θα προβεί σε δενδροφύτευση στο πάρκο 19ης Μαΐου στο Ωραιόκαστρο, δίνοντας σε κάθε δένδρο την ονομασία πόλεων του Πόντου, π.χ. Τραπεζούντα, Κερασούντα κλπ σε μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα του δένδρου.

Επίσης, «τον Απρίλιο θα καλέσουμε τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου να αποτυπώσουν πάνω σε μια κόλα χαρτιού Α4 ό,τι γνωρίζουν για τον Πόντο και τον τον Μάιο η θεατρική μας ομάδα θα παρουσιάσει το δράμα που αναφέρεται στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού Ο Φώταγας. Στις αρχές Απριλίου, με συνδιοργανωτές την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ένα σπονδυλωτό θέαμα–μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων των Νεοτούρκων. Θα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη Η μπάντα, παρουσίαση του νέου βιβλίου του ίδιου με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων, εμφάνιση των επτά μικρών λυράρηδων της ΕΠΩΦ και απόδοση του πυρρίχιου χορού σέρρα», κατέληξε ο Ηρακλής Τσακαλίδης.

Πηγή: thesstoday.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.