ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση με τίτλο «Πατρίδες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση με τίτλο «Πατρίδες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
10 Μάι
0
Σχόλια

Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση με τίτλο «Πατρίδες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων με τίτλο «Πατρίδες» της εικαστικού Σοφίας Αμπερίδου που συνδιοργανώνεται με την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας, παρουσία πλήθους επισκεπτών.

Την παρουσίαση της έκθεσης χαιρέτησαν η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Λίζα Θεοδωρίδου και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Βασιλική Πουλιούδη. Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, συνόδευσε μουσικά, τμήμα του Μουσικού Σχολείου της Δράμας με τον καθηγητή του σχολείου, Γιώργο Αμπερίδη.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Λίζα Θεοδωρίδου, είπε μεταξύ άλλων ότι η Σοφία Αμπερίδου είναι μια εικαστικός που δεν δημιουργεί απλώς εικόνες, αλλά αφηγήσεις και δίνει φωνή σε μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί. «Απόψε δεν ήρθαμε να κοιτάξουμε απλώς έργα τέχνης αλλά να σταθούμε εμπρός σε εικόνες που θυμίζουν πατρίδες αλησμόνητες. Να ακούσουμε μέσα από τα χρώματα έναν καημό που δεν έσβησε ποτέ» πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι πολλά τραγούδια του Πόντου ξεκινούν με μια ανάμνηση που μοιάζει με όνειρο, όπως ξεκινά και η ζωγραφική της Σοφίας Αμπερίδου, με μνήμες, με ψιθύρους γιαγιάδων, με χρώματα που μοιάζουν αμάραντα…».

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την έκθεση, η Σοφία Αμπερίδου, που είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος με σπουδές διακόσμησης, βυζαντινής αγιογραφίας και χαρακτικής, είπε ότι εκθέτει έργα της για δεύτερη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, ωστόσο την πρώτη φορά, το 2021, συμμετείχε σε μια ομαδική έκθεση που είχε θέμα τους νεομάρτυρες.

«Η έκθεση μου που παρουσιάζεται στο μουσείο αυτή την περίοδο, περιλαμβάνει 40 έργα και τις εικονογραφήσεις ενός παραμυθιού για την καταστροφή της Σμύρνης. Τα έργα πραγματεύονται την ιστορική μνήμη. Την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Θέματα που την απασχολούν είναι ο πολιτισμός, η λαογραφία, οι σκέψεις των μεγαλύτερων και των μικρότερων σε ηλικία για την ιστορική μνήμη. Φυσικά την απασχολεί και το θέμα της Γενοκτονίας αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού που υπήρχε πριν το 1919 και το 1922. Πρόκειται για την κύρια ενότητα των έργων μου. Έχω ξεκινήσει ουσιαστικά να ζωγραφίζω από το 1994. Η πρώτη ατομική έκθεση που έκανα με παρόμοια έργα ήταν το 1998. Η μεγαλύτερη όμως έκθεση έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1995 και είχε τίτλο “Το βλέμμα της Προσφυγιάς” στην οποία πραγματευόμουν με 20 έργα την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου και με άλλα 20 έργα, την προσφυγιά σε διεθνές επίπεδο. Μια μεγαλύτερη ακόμη έκθεση που έχω κάνει ήταν το 2023 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο μουσείο του οποίου είχα εκθέσει αρκετά από τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, όχι απλώς να δει, αλλά να συνομιλήσει με τα έργα μου και να μάθει. Ο κύριος στόχος μου είναι ο θεατής να αντικρίζει τα έργα μου ως ένα βιβλίο, το οποίο μπορεί να ξεφυλλίσει και να δει μέσα από τα στοιχεία που παραθέτω, μικρές ιστορίες που αφορούν το σύνολο της ιστορίας…».

Η Σοφία Αμπερίδου σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Θεολογία, ΑΠΘ, με θέμα εργασίας «Ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φώτης Κόντογλου και η συμβολή τους στη σύγχρονη ζωγραφική τέχνη». Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος με σπουδές διακόσμησης, βυζαντινής αγιογραφίας και χαρακτικής. Τα ζωγραφικά έργα της είναι ανθρωποκεντρικά και το σημαντικότερο μέρος του έργου της αφορά στον Ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής.

Πηγή: xronikadramas.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.