ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γέμισε ασφυκτικά από κόσμο η αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας στην ομιλία του καθηγητή Κ. Φωτιάδη
Γέμισε ασφυκτικά από κόσμο η αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας στην ομιλία του καθηγητή Κ. Φωτιάδη
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)
01 Μαρ
0
Σχόλια

Γέμισε ασφυκτικά από κόσμο η αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας στην ομιλία του καθηγητή Κ. Φωτιάδη

Επιπλέον καθίσματα χρειάστηκε να συμπληρώσουν οι διοργανωτές —στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας— όταν αυτό γέμισε ασφυκτικά από όλους όσους θέλησαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Η βεβήλωση τον ποντιακών μοναστηριών. Θα παραμείνουμε απαθείς;» την περασμένη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Τουμανίδου και ο γενικός γραμματέας Παύλος Μανουσαρίδης, οι οποίοι εξήραν το συνολικό έργο και την επίμονη προσπάθεια του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στην αποστολή του για την καταγραφή της ιστορίας και ειδικά της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Προανήγγειλαν επίσης την διοργάνωση και άλλων μελλοντικών εκδηλώσεων με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εικοσιπενταμελής χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Κώστα Παναγιωτίδη απέδωσε τρία σχετικά ποντιακά τραγούδια: «Η Παναγία Σουμελά», «Ο Αη Γιώργης», « Οι Τουρκ’ όνταν εκούρσευαν».

Ακολούθησε η ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος υπενθύμισε πως το 2019 είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πως η 19η Μαΐου φέτος και πάντα είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Ποντίων. Ο ομιλητής απέδωσε φόρο τιμής στους «Άφαντους Νεκρούς» και έδωσε ως παράδειγμα την ίδια την οικογένειά του που σήμερα θα μπορούσε να αριθμεί 900 συγγενείς αν δεν είχαν εξοντωθεί όλα τα αδέλφια του παππού του πλην του ιδίου και έτσι η οικογένειά του, θύματα της ποντιακής γενοκτονίας αριθμεί σήμερα 60 άτομα. Παρακίνησε επίσης τους ακροατές να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου που φιλοξενεί και το δικό του δεκατετράτομο έργο που περιγράφει την ποντιακή γενοκτονία και να βρουν ψηφίδες της οικογενειακής τους ιστορίας.

Ανέγνωσε κείμενα, αφηγήθηκε ιστορικά ανέκδοτα κι παρέθεσε στοιχεία και αποσπάσματα από πηγές που έζησαν το δράμα της γενοκτονίας και του βανδαλισμού των ιερών μονών του Πόντου. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις αγριότητες που διέπραξαν τσέτες και Τούρκοι κατά Ελλήνων του Πόντου και ιερών μονών, την απάνθρωπη αφαίρεση ζωών Ιερέων, γυναικών, ανδρών και παιδιών μετά από βασανιστήρια. Αναφέρθηκε στις καταστροφές των μονών της Παναγίας Κρεμαστής, του Αι Γιάννη του Κουσουκλή, της Εκκλησίας του Πάτλαμα στην Κερασούντα. Ιστόρησε το ρόλο της ρωσικής επανάστασης, του Λένιν, του Κεμάλ, του Βενιζέλου και την αναγκαστική εξορία των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρθηκε στη μάχη στη «ματωμένη σπηλιά στην Ότκαγια» όπου έχασαν τη ζωή τους όλοι οι Έλληνες μαχητές και κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου γυναίκες που βιάσθηκαν στη Μονή της Μάρας. Αφηγήθηκε ανάλογα γεγονότα στο κάστρο του Κίγκσκαλια. Όπου οι γυναίκες για να μην ατιμαστούν πήδηξαν από το κάστρο και όπως λέει ο χορός, έκαναν το «Λάγκεμα τη Θανατή». Αναφέρθηκε στις καταστροφές που έγιναν στις μονές καθώς οι Τούρκοι πίστευαν πως εκεί θα βρουν θησαυρούς, είτε από μίσος.

Το 1923 ερήμωσαν, είπε, τα μοναστήρια του Πόντου. Χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια έμειναν πίσω. «Τα ερείπια όμως των Μοναστηριών παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της τρισχιλιόχρονης ελληνικής ιστορίας στον Πόντο». Ο Φωτιάδης έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της μνήμης «στους αγέννητους νεκρούς». Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό «μουχαμπέτ’» στο εντευκτήριο του Συλλόγου με σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν γυναίκες του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Καρακασίδης, ο αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομίας Γιώργος Αδαμίδης, πλήθος αδελφών ποντιακών σωματείων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.