ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παραδοσιακό γλέντι, βραβεύσεις και μηνύματα για τη Γενοκτονία είχε στον ετήσιο χορό της η Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Παραδοσιακό γλέντι, βραβεύσεις και μηνύματα για τη Γενοκτονία είχε στον ετήσιο χορό της η Ένωσης Ποντίων Πιερίας
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
25 Φεβ
0
Σχόλια

Παραδοσιακό γλέντι, βραβεύσεις και μηνύματα για τη Γενοκτονία είχε στον ετήσιο χορό της η Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, που έγινε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο οικογενειακό κέντρο «Grande Sala».

Παραδοσιακό γλέντι και ποντιακούς χορούς, βραβεύσεις, λαχειοφόρο αγορά και μηνύματα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είχε η εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Παπουτσίδης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που έδωσαν το βροντερό παρών τους και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό του Πόντου, στις 19 Μαΐου 1919. Ανέφερε ότι αρκετά κράτη, πολιτείες της Αμερικής και Αυστραλίας έχουν ήδη αναγνωρίσει την Γενοκτονία και ότι ο αγώνας επιβάλλετε να συνεχιστεί ως ελάχιστο χρέος που έχουμε στους προγόνους μας έως ότου γίνει η διεθνή αναγνώριση αλλά και η αναγνώριση από τον ίδιο τον θύτη την Τουρκία. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι οι δράσεις για όλο το έτος έχουν δρομολογηθεί, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου καθώς και την ενεργή συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στις επετειακές δράσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, όπου και είναι ιδρυτικό μέλος της. Συνεχάρη για μια ακόμα φορά την τέως πρόεδρο του Συλλόγου, Ζαΐρα Λαζαρίδου, για το πολύτιμο έργο που παρέδωσε, και ευχαρίστησε τους χορηγούς και όσους στηρίζουν και βρίσκονται δίπλα στο σύλλογο.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθως το λόγο πήρε η γενική γραμματέας του Συλλόγου και γενική γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, η οποία ενημέρωσε τον κόσμο για τη μεγάλη συμμετοχή της ΠΟΕ στο 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στις 14 Απριλίου 2019, καθώς η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποτελεί κέντρο ενημέρωσης και δηλώσεων συμμετοχής σε αυτή τη δράση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης, τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, υπό το άγρυπνο βλέμμα της χοροδιδασκάλισσας, Έφης Τουμπουλίδου και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας, όπως κάθε χρόνο, βράβευσε τους νέους-μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι προήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα. Συγκεκριμένα τη Δήμητρα Χριστουλάκη για την προαγωγή της στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Νικόλαο Τσιρώνη για την προαγωγή του στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Νίνα Μπαγκλαρίδου για την εισαγωγή της στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και την Ελευθερία Βροντινού για την εισαγωγή της στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Πλούσιο και δυνατό ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς οι Μπάμπης Ιωακειμίδης στο τραγούδι, Κώστας Παπουτσίδης και Νίκος Ποσναχίδης στη λύρα —ο οποίος είναι μαθητής του τμήματος εκμάθησης λύρας του Συλλόγου—, Ειρήνη Δελιανίδου —η οποία είναι μέλος της χορωδίας του Συλλόγου— και ο Μάκης Λολοσίδης —δάσκαλος του μουσικού εργαστηρίου και χοράρχης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας— στο τραγούδι, Κώστας Σωπιάδης στη λύρα και το τραγούδι, Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος στο νταούλι και Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο το πλαισίωσαν και παρέσυραν τον κόσμο σε ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έγινε και η λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα της οποίας θα πάνε προς ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, το οποίο αποτελεί κόσμημα και ιστορικό θησαυρό για την ίδια την Ένωση, την Πιερία αλλά και για όλο τον ποντιακό ελληνισμό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η αντιπεριφεριάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης Θόδωρος Παυλίδης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης, εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων, μέλη και φίλη της Ένωσης.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου όπως το εξέδωσε ο Σύλλογος εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.