120 δόσεις με… αγκυλώσεις
28 Δεκ
0
Σχόλια

120 δόσεις με… αγκυλώσεις

Με το… όνειρο θα μείνουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οφειλέτες της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων που προσβλέπουν σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε έως και 120 δόσεις. Μια ρύθμιση που αναμένουν εδώ και μήνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τεθεί εξ ορισμού εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι προϋποθέσεις όμως που θα προβλέπει η σχετική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου είτε αποκλείουν εξ ορισμού τον οφειλέτη, είτε περιορίζουν δραστικά τον αριθμό των δόσεων σε επίπεδα που πλέον δεν μοιάζουν καθόλου ελκυστικά.

Στην πράξη, οι έχοντες χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα ότι η μόνο «διέξοδος» για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.λπ.) θα είναι η ανανεωμένη πάγια ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία τουλάχιστον θα μπορεί να υποβληθεί και μέσω Διαδικτύου. H πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα αποσαφηνιστεί με την Υπουργική Απόφαση έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου αποκλείει εξ ορισμού όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζουν ζημίες στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Οσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, η ρύθμιση των 120 δόσεων απευθύνεται στις υγιέστερες των επιχειρήσεων οι οποίες από τη μία εμφάνιζαν κερδοφόρες χρήσεις μέσα στην κρίση, αλλά από την άλλη συσσώρευαν και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Μία μόνο διέξοδο έχουν οι επαγγελματίες με ζημιές. Αυτή είναι να «μαγειρέψουν» τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 ώστε να υποβάλουν τη σχετική αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μετά το καλοκαίρι του 2018, όταν πλέον θα έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις. Και, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η Εφορία δεν θα έχει προχωρήσει σε σειρά αναγκαστικών μέτρων εις βάρος του οφειλέτη.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.