ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστάνε στην εφορία
Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστάνε στην εφορία
26 Δεκ
0
Σχόλια

Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστάνε στην εφορία

Μας… πήρανε χαµπάρι. Μέχρι τώρα, οι φορολογικές Αρχές έκαναν ολίγον τα… στραβά µάτια για τους περίπου 400.000 οφειλέτες της εφορίας που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις. Aν αυτοί πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές τους µε καθυστέρηση µεγαλύτερη των 15 ηµερών -κάτι που κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει σε «αποβολή» από τη ρύθµιση των 100 δόσεων-, η εφορία έδειχνε µια ανοχή, ειδικά αν ο οφειλέτης εµφανιζόταν να πληρώνει… έστω και κάτι από τα τρέχοντα.

Από το νέο έτος, όταν το περιβάλλον θα γίνει ακόµη πιο αυστηρό, όποιος δεν θα πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις θα «αποβάλλεται» αυτοµάτως από τη ρύθµιση των 100 δόσεων. Αρµόδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι και τα περιθώρια της εφορίας να κάνει τα… στραβά µάτια θα είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, καθώς πλέον θα µας παρακολουθούν στενά οι δανειστές. Έτσι, το 2018 θα είναι το έτος των… 12 δόσεων.

Οι 400.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στη ρύθµιση των 100 δόσεων θα έχουν ως µοναδικό όπλο την ανανεωµένη πάγια ρύθµιση, προκειµένου να παραµείνουν «ενήµεροι» απέναντι στην εφορία, διατηρώντας έτσι και τα «δώρα» των 100 δόσεων. Το υπουργείο Οικονοµικών ευτυχώς κατάλαβε έγκαιρα ότι έρχεται… κύµα αιτήσεων στις ∆ΟΥ και ατελείωτες ουρές. Έτσι, κατέθεσε την απαραίτητη νοµοθετική ρύθµιση για να µπορούν οι ρυθµίσεις των 12 δόσεων να γίνονται ηλεκτρονικά ακόµη και όταν αφορούν µη ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις.

Η διευκόλυνση θα γίνει, αλλά δεν θα είναι δωρεάν, καθώς µε κάθε ηλεκτρονική αίτηση ο οφειλέτης θα φορτώνεται µε επιπλέον προσαύξηση 5,86%. Περιθώρια απώλειας της ρύθµισης δεν θα υπάρχουν, καθώς, αν καταρρεύσει η ρύθµιση των 12 δόσεων, θα καταρρέει ταυτόχρονα η ρύθµιση των 100 δόσεων.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθµιση των 12 δόσεων θα µπορούν να χάνουν το πολύ µία δόση χωρίς να πάθουν µεγάλη ζηµιά. Επί της δόσης θα επιβάλλεται προσαύξηση 15%, αλλά τουλάχιστον δεν θα καταρρέει ολόκληρο το οικοδόµηµα. Αν όµως χαθεί και δεύτερη δόση, τότε η ζηµιά θα είναι πολλαπλή:

1. Θα πέφτει η ρύθµιση των 12 δόσεων, ενώ για την επανένταξη θα πρέπει να επιβληθεί και νέα προσαύξηση 5,86%.

2. Θα πέφτει η ρύθµιση των 100 δόσεων, κάτι που σηµαίνει αναβίωση των προσαυξήσεων και των προστίµων που είχαν διαγραφεί λόγω της ρύθµισης.

3. Θα αναβιώνει και πάλι ο κίνδυνος της επιβολής αναγκαστικών µέτρων, δηλαδή της δέσµευσης τραπεζικών λογαριασµών και της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Το παράδειγµα είναι χαρακτηριστικό: Από 1ης/1/2018 οφειλέτης έχει να αντιµετωπίσει την καταβολή φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων ύψους 2.000 ευρώ, ενώ πληρώνει και 150 ευρώ τον µήνα για µια ρύθµιση παλαιών οφειλών σε 100 δόσεις.

Η οφειλή των 2.000 ευρώ, πριν καταστεί ληξιπρόθεσµη, θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση των 12 δόσεων. Θα υπολογιστούν προσαυξήσεις 117,2 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις των 176,4 ευρώ. Αν ο οφειλέτης χάσει µία δόση, τότε αντί για 176,4 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 202,86 ευρώ συν την επόµενη δόση των 176,4 ευρώ µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα, δηλαδή συνολικά 379,3 ευρώ. Αν χαθεί και η δεύτερη ηµεροµηνία, καταρρέει και η ρύθµιση των 12 δόσεων και η ρύθµιση των 100 δόσεων.

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και για ενήµερα

Μέχρι σήµερα, η φορολογική νοµοθεσία προέβλεπε δύο ρυθµίσεις των 12 δόσεων. Η πρώτη πηγάζει από τον νόµο 4152 του 2013. Οι αιτήσεις µπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά, αλλά το σύστηµα δέχεται µόνο τις ληξιπρόθεσµες οφειλές.

Η δεύτερη ρύθµιση προέρχεται από τον νόµο 4174/2013 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών). Επιτρέπει µεν την τακτοποίηση σε 12 δόσεις και των οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες, αλλά η αίτηση µπορεί να γίνει µόνο στην εφορία. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επέρχεται αλλαγή στη ρύθµιση των 12 δόσεων του νόµου 4152/2013, ώστε και αυτή να µπορεί να δεχτεί µη ληξιπρόθεσµες οφειλές.

Αυτή η διαδικασία είναι που θα χρησιµοποιηθεί κατά κόρον µέσα στο 2018. Με τη συγκεκριµένη αλλαγή, η τακτοποίηση σε 12 δόσεις θα καταστεί ελκυστική ακόµη και για τους φορολογουµένους που θέλουν είτε να κρατήσουν τη ρευστότητά τους είτε να µεταθέσουν για αργότερα την αποπληρωµή των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο λύσεις:

1. Είτε να περιµένει κάποιος να καταστεί µια οφειλή ληξιπρόθεσµη για να µπορέσει να την εντάξει στις 12 δόσεις.

2. Είτε να πληρώσει µε πιστωτική κάρτα. Τώρα θα µπορεί να κάνει ρύθµιση σε 12 δόσεις πληρώνοντας µόνο την προσαύξηση του 5,86%, η οποία φαντάζει ως «λογικό επιτόκιο» συγκριτικά µε τα ανοιχτά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες.

Πηγή: www.parapolitika.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.