ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μυτιλήνη: Έγιναν στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλλονής
Μυτιλήνη: Έγιναν στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλλονής
(Φώτο : lavart.gr)
18 Μάι
0
Σχόλια

Μυτιλήνη: Έγιναν στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλλονής

Το κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, που βρίσκεται στην περιοχή “Χάνια” της Καλλονής Λέσβου, φιλοξενούσε το Πολιτιστικό Κέντρο Καλλονής “Λέσχη Αρίσβη”.

Το κτίριο ανήκει στο Ίδρυμα Μουμτζή, το οποίο στηρίζει το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, ενώ φιλοξενούσε επίσης τον Ερασιτεχνικό Θεατρικό Όμιλο Καλλονής (ΕΘΟΚ) και το βεστιάριο του, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλλονής, τα γραφεία της Ένωσης Συγγραφέων Αιγαίου και τις δραστηριότητες του τοπικού σκακιστικού συλλόγου.

Σύμφωνα με τον Αριστόβουλο Ελευθερίου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλλονής “Λέσχη Αρίσβη”, η πυρκαγιά έκανε στάχτη 6.500 τόμους σπάνιων βιβλίων, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τις αρχές του 1700, μαζί με χιλιάδες χειρόγραφα και παπύρους που καταγράφουν την ιστορία της Καλλονής, της Λέσβου και της σύγχρονης Ελλάδας. Επιπλέον, χάθηκαν σημαντικοί πίνακες ζωγραφικής, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικά σωματείων και χειρόγραφα από το 1905. Στην ουσία, η καταγεγραμμένη ιστορία της περιοχής εξαφανίστηκε.

Το ιστορικό κτίριο αποτελούσε χώρο πνευματικών έργων, διαλέξεων, παρουσιάσεων και εκδηλώσεων από άτομα του πνεύματος, των τεχνών και της επιστήμης. Οι αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Καλλονής είχαν κλείσει από τις αρχές Απριλίου και ήταν προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Άρης Ελευθερίου ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα τα εξής:

«Αποφράδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα , διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης και ομιλίες πολιτικών ηγετών…

Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών».

 

 

 

Πηγή : lavart.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.