ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
(Φώτο : protothema.gr)
22 Απρ
0
Σχόλια

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Πριν την συνάντηση της 22ας Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα:

Στις 16-17/04, ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου πραγματοποίησε επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Στις 18-19/04, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Η συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Αθήνα πραγματοποιείται στον απόηχο των προκλητικών ανακοινώσεων που έκανε η Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα με τις οποίες επανέφερε ουσιαστικά το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «παντελώς αδικαιολόγητη» στάση και επανέλαβε την πρόθεσή της Αθήνας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον πάρκα, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη χώρα κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας.

Εσπευσε, δε, να υπογραμμίσει πως ένα σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, θα χρησιμοποιηθεί για να την αποτελεσματική περιπολία των προστατευόμενων περιοχών.

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει επίσης ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία και το νέο ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλείστηκε για τις 13 Μαΐου.

 

 

 

Πηγή : protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.