ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Ειρηναίου εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου - Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Θρακών
Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Ειρηναίου εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου – Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Θρακών
(Φωτο: e-ptolemeos)
08 Απρ
0
Σχόλια

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Ειρηναίου εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου – Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Θρακών

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ειρηναίου και με τη συμμετοχή του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμανδρίτου Τιμόθεου Τσισμαλίδη και των Διακόνων της Μητροπόλεως Φλωρίνης, εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (7/4/24) στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής Επιβατινής Πτολεμαΐδας, όπου η Θρακική Εστία Εορδαίας τίμησε τη σιωπηλή Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τελώντας Μνημόσυνο για τα θύματα της περιόδου 1912- 1918 .

Στη σημαντικότητα της δεσποτικής αυτής εορτής που τιμάται ο ΣΤΑΥΡΟΣ, το σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας το Θείο Λόγο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη μεγίστη σημασία της Γενοκτονίας των Θρακών. Με μεγάλη κατάνυξη οι πιστοί ασπάστηκαν τον Τίμιο Σταυρό στο κέντρο του Ναού, λαμβάνοντας από το χέρι του Σεβασμιωτάτου το Αντίδωρο και από τον Ιερέα τους ως ευλογία τα Σταυρολούλουδα, τα οποία φυλάσσουν στο Εικονοστάσι των σπιτιών τους.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας της Σταυροπροσκυνήσεως, τελέστηκε το Μνημόσυνο των θυμάτων, σε κλίμα συγκίνησης, καθώς πρόκειται για μία σημαντική ημέρα μνήμης για τους Θρακιώτες και τιμής προς τα θύματα της γενοκτονικής συμπεριφοράς των Οθωμανών και τον ξεριζωμό από τις πανάρχαιες Εστίες τους.

Το παρών στο Μνημόσυνο έδωσαν, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Λύσσανδρος Μεταξάς, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Πτολεμαΐδας Σπύρος Τάσιος , Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων. Μετά το Μνημόσυνο ακολούθησε η καθιερωμένη Δεξίωση στα Γραφεία του Συλλόγου.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

 

 

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.