ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία στα χώματα, τι αναζητείται – Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θυμάτων
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία στα χώματα, τι αναζητείται – Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θυμάτων
(Φώτο : in.gr)
06 Απρ
0
Σχόλια

Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία στα χώματα, τι αναζητείται – Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θυμάτων

Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία στα χώματα από τον τόπο της σύγκρουσης που είχαν μεταφερθεί σε οικόπεδο ιδιώτη στη Λάρισα.

Η δειγματοληψία στα χώματα πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία πραγματογνωμόνων, ενώ, θα αναζητηθεί και γενετικό υλικό. Στον σωρό από χώμα που προέρχεται από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, έγινε δειγματοληψία για πιθανή εύρεση χημικών ουσιών που ενδέχεται να ρίξουν φως στα αίτια της ανάφλεξης κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

«Αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες που προκάλεσαν αυτό το τραγικό γεγονός»

Το χώμα μεταφέρθηκε με 25 φορτηγά από το σημείο μηδέν του δυστυχήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο, όπου και φυλάσσεται επί ένα χρόνο.

«Αυτό περιμένουμε, ίσως βρεθούν στοιχεία, υλικό που να βοηθήσει στις έρευνες», δήλωσε η Μαρία Θοδωρή, μητέρα του θύματος Βάιου Βλάχου. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από τη χημική υπηρεσία Λάρισας και οι αναλύσεις στα δείγματα θα γίνουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τη διαδικασία επόπτευσαν η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την ποινική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης δήλωσε πως «φαίνεται ότι κάποιος εκείνη την πρώτη ημέρα έκρινε ότι αυτά τα χώματα δεν είναι χρήσιμα για την διερεύνηση και έδωσε οδηγίες σε κάποιους να τα πετάξουν. Με ένα χρόνο καθυστέρηση είναι λιγότερα αυτά που ελπίζουμε ότι θα βρούμε».

Εκτός από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, τη διαδικασία παρακολουθούσε και διορισμένος πραγματογνώμονας της Hellenic Train.

Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Γιώργος Ηλιόπουλος υποστήριξε πως «εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα υποβάλλουμε συμπληρωματική μήνυση ως προς την παράνομη επέμβαση στον χώρο».

Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή αποζημίωσης

Όσον αφορά την αγωγή αποζημίωσης, πρόκειται για τέσσερις συγγενείς του ελεγκτή του μοιραίου Intercity, που στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η αδερφή του ελεγκτή της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Γιάννη Καριώτη, στράφηκαν κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και διεκδικούν συνολικά 1 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Όπως δήλωσε η Β. Καριώτη «δικαιοσύνη θέλουμε, σε λίγο θα μας πουν ότι φταίγαμε και εμείς».

Ο δικηγόρος οικογένειας θύματος Παναγιώτης Αθανασόπουλος επισήμανε πως «αν είχε λειτουργήσει σωστά και το σύστημα του ΟΣΕ και το σύστημα της Hellenic Train δεν θα είχε συμβεί, αυτό το οποίο έγινε».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξετάστηκε εκ μέρους της οικογένειας ο πραγματογνώμονας Επαμεινώνδας Μπούρας.

Πρόεδρος: Ξέρετε τι προκάλεσε έκρηξη;

Μάρτυρας: Είμαι σίγουρος ότι στην εμπορική αμαξοστοιχίας κάποια εύφλεκτη ύλη υπήρξε. Δεν γνωρίζω πια.

Πρόεδρος: Όταν δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένα συστήματα πώς εφαρμόζεται ασφάλεια;

Μάρτυρας: Χειροκίνητα. Εάν υπήρχε το σύστημα της 717 δε θα γινόταν το ατύχημα. Το έχουν πάρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνωρίζει τυχόν ανθρώπινα λάθη.

«Εάν είχε λειτουργήσει σωστά και το σύστημα του ΟΣΕ και το σύστημα της Hellenic Train, δεν θα υπήρχε αυτό που έγινε», είπε ο δικηγόρος των συγγενών.

«Τόσο του ΟΣΕ από πλευράς σταθμάρχη όσο και της Hellenic Train που από πλευράς μηχανοδηγών δεν εφάρμοσαν τον γενικό κανονισμό λειτουργίας σιδηροδρόμων», είπε ο Επαμεινώνδας Μπούρας, πραγματογνώμονας αναλυτής τροχαίων ατυχημάτων.

Αντίστοιχες αγωγές έχουν κατατεθεί και από άλλες οικογένειες, οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα. Οι δικηγόροι των δύο εταιρειών υποστήριξαν πως δεν υπάρχει υπαιτιότητα τους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Δείτε βίντεο:

 

 

 

Πηγή : in.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.