ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μετά τα Τέμπη όταν βλέπω γραμμές ή τρένο νιώθω ντροπή
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μετά τα Τέμπη όταν βλέπω γραμμές ή τρένο νιώθω ντροπή
(Φωτο: newsit.gr)
05 Απρ
0
Σχόλια

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μετά τα Τέμπη όταν βλέπω γραμμές ή τρένο νιώθω ντροπή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας πως έκτοτε κάθε φορά που βλέπει ράγες ή τρένο νιώθει ντροπή.

Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως για τα Τέμπη: «Aπό την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμη. Θέλω να πιστεύω πως ναι, θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθενός από εμάς. Από τη βραδιά εκείνη, που χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, τα αισθήματα του πόνου και της οργής είναι αυτά νομίζω που διακατέχουν όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της. Οφείλει να το κάνει. Όλοι περιμένουμε απαντήσεις. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά πιστεύω πάντα ότι στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι με τον κάθε πολίτη, ιδίως με τους ανήμπορους και τους ευάλωτους, και σε κάθε περίπτωση να αναζητά το δίκιο και να το απονέμει. Να έχει την αίσθηση ο πολίτης ότι βρήκε, όπως λέμε, το δίκιο του».

Αναφέρθηκε και στην ελληνική Δικαιοσύνη λέγοντας πως: «Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη (για την ελληνική Δικαιοσύνη). Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα».

«Δεν περίμενα ότι θα γινόμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

«Προφανώς και δεν περίμενα ότι θα γινόμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πατέρας μου, μάλιστα, δε με πίεσε ποτέ, ούτε για τη Νομική, που επέλεξα. Εγώ όμως τη διάλεξα και στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Νομίζω ότι το οικογενειακό περιβάλλον πολλές φορές επηρεάζει. Ναι, ίσως υποσυνείδητα επηρεάστηκα κι εγώ» είπε.

Αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια λέγοντας πως: «Παρακολούθησα φυσικά αυτή τη συζήτηση, αυτό τον επιστημονικό διάλογο. Υπάρχει και ο διάλογος στην κοινωνία. Συνταγματολόγοι εκφράστηκαν και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση ενόψει της διατύπωσης, της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος. Θεωρώ ότι ο τελικός κριτής σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, είναι τα δικαστήρια».

Μίλησε για την ισότητα στον γάμο και την ψήφιση του νόμου. «Δεν είναι επινίκια για ένα νόμο. Είναι μια εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μιας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα δικαιώματα και στα παιδιά. Σαράντα σχεδόν χρόνια ως δικαστής και τέσσερα χρόνια που συμπληρώνω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω έχω δείξει την ευαισθησία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καθολική απόλαυσή τους από όλους τους πολίτες. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία, μπορεί να διχάσει».

Τι είπε για την Τουρκία

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά λέγοντας πως: «Είναι βέβαιο ότι οι λαοί ευημερούν με την ειρήνη. Όπως έχει λεχθεί, ήδη από τους Ρωμαίους, “όταν θέλεις να έχεις ειρήνη, είναι καλό να ετοιμάζεσαι για πόλεμο”. Αν δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας στον παγκόσμιο χάρτη τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προετοιμάζεται κανείς και για πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει να κινηθεί προς τη στρατηγική της αυτονομία».

Για τον πόλεμο στη Γάζα είπε πως: «Η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση. Από κει και πέρα όμως, το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίστηκε εξαρχής, πρέπει να έχει κάποια όρια. Δεν μπορεί να φτάνουμε να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε, νομίζω όλοι, είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους αυτούς τους λαούς να συνυπάρξουν. Έχουν εξίσου δικαίωμα να υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι».

Οι ηρωίδες που την επηρέασαν

«Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι εκπροσωπώ το φύλο μου. Είμαι εδώ εκπροσωπώντας όλες τις άλλες. Όλες τις άλλες που πέτυχαν μικρά ή μεγάλα πράγματα. Και το βρίσκω πολύ συγκινητικό στα ταξίδια που κάνω σε μικρότερες πόλεις, σε νησιά, να βρίσκω γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που συνήθως είναι οι γυναίκες που μπορεί να ήταν στα χωράφια, στο σπίτι, δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα, να διεκδικήσουν περισσότερα. Πρόσφεραν όμως από εκεί που ήταν. Βλέπω μεγάλη συγκίνηση στο πρόσωπό τους. Βλέπουν ότι θα μπορούσα να είμαι κόρη τους ή εγγονή τους πολλές φορές. Η συγκίνηση πραγματικά για εμένα είναι πολύ σημαντικό.

Είμαι εδώ και για αυτές. Γιατί έχουν προσφέρει πολλές γυναίκες πολλά για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Άρα, αν ήθελα να μιλήσω για ηρωίδες, θα έλεγα ότι οι ηρωίδες μου είναι απλές καθημερινές γυναίκες. Όσες προηγήθηκαν και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται. Επειδή όμως αναφερθήκατε και σε κάποιες επώνυμες, από τα διαβάσματά μου, σαν δικαστής πια, όταν μεγάλωσα, έχω πράγματι ξεχωρίσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, γιατί ήταν εμβληματική φυσιογνωμία. Αγωνίστηκε να καταφέρει αυτά που κατάφερε, να είναι η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και με μια πάρα πολύ μακρά πορεία, ίσως κοντά σαράντα χρόνια», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τοξικότητα που υπάρχει στην πολιτικη: «Η τοξικότητα, είτε είναι στην πολιτική σκηνή, είτε είναι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δεν είναι κάτι που ωφελεί. Ίσα ίσα συσκοτίζει τα πράγματα. Όταν δεν είναι κανείς νηφάλιος να ακούσει την άλλη άποψη, να ανταλλάξει επιχειρήματα, δεν μπορεί να καταλήξει. Πρέπει να μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμοι και να ανοίγουμε προς τον άλλον. Να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.