ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδηλώσεις μνήμης στον Έβρο για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών
Εκδηλώσεις μνήμης στον Έβρο για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών
(Φώτο : xronos.gr)
04 Απρ
0
Σχόλια

Εκδηλώσεις μνήμης στον Έβρο για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών

Επετειακές εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στον Έβρο για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 6 Απριλίου και ώρα 10:30 στο Διδυμότειχο, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού και κατάθεση στεφάνου από τις αρχές και τους συλλόγους του τόπου.

Την Κυριακή και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Ορεστιάδα, Σουφλί κι Αλεξανδρούπολη. Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Έβρου. Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία/διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) που υλοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, με τη σθεναρή υποστήριξη/συνδιοργάνωση κατά τόπο – των Δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου (στην Αλεξανδρούπολη) και τις ευλογίες/αιγίδα της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης & Τραϊανούπολης και της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου.

Διπλός σκοπός
Η πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ έχει διπλό σκοπό, αφενός την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτύρια και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, κι αφετέρου την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά δυστυχώς, αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, η οποία μόλις πρόσφατα ανεγνωρίσθη επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νομοθέτημα την 7η Ιουλίου 2022.

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.