ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για το 2024
Η τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για το 2024
(Φώτο : emea.gr)
23 Μαρ
0
Σχόλια

Η τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για το 2024

Η παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ταξιδιωτικών προορισμών του CNN Travel The Best Places to Visit in 2024 (Τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε το 2024), έναν κατάλογο που δημοσιεύεται ετησίως προκειμένου να παρουσιάσει διαφορετικές εναλλακτικές στους λάτρεις των ταξιδιών. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι ακτές της που βρίσκονται στα βόρεια της Τουρκίας επαινέθηκαν για τη μοναδική γεωγραφία και το ιδιαίτερο κλίμα τους, τα ιστορικά μνημεία και τις κρυφές διαδρομές – αλλά και το νόστιμο τσάι.

Ένα ταξίδι στη φύση και την ιστορία της Τουρκίας

Με καταπράσινες βουνοπλαγιές και μια ακτογραμμή που ακουμπά στην καταγάλανη θάλασσα, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, ένας τόπος με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και φυσικές ομορφιές ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες, είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της χώρας. Η φιδογυριστή ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας είναι αξιοσημείωτη λόγω του ότι περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γραφικούς δρόμους της Τουρκίας.

Ένα ταξίδι κατά μήκος αυτής της μακράς παράλιας διαδρομής δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν αρχαίες οχυρώσεις, μοναδικές παραλίες και ήσυχα ψαροχώρια δίπλα στα λιμάνια. Ιδανική διαδρομή για τους λάτρεις της ποδηλασίας, η ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας απευθύνεται και στους λάτρεις της περιπέτειας: σμαραγδένια δάση, τοπία με καταρράκτες και έντονη θεατρικότητα, καθώς και οροπέδια που δίνουν την ευκαιρία για σπορ περιπέτειας, όπως ράφτινγκ, πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει φιλοξενήσει διάφορους πολιτισμούς από την αρχαιότητα, διαθέτει μακρόχρονη ιστορία και ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά. Ο τόπος αυτός περιλαμβάνει αρκετούς ιστορικούς προορισμούς, όπως το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (Sümela), που ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα τον 4ο αιώνα, το Κάστρο Ζιλ (Zil) στη Ριζούντα (Rize), σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Μουσείο Πλοίων Μπαντίρμα (Bandırma Gemi Müzesi) στη Σαμψούντα, καθώς και το ακρωτήριο Γιασόν (Yason) στα Κωτύορα ή Ορντού (Ordu), όπου γεννήθηκε ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος.

Ο τόπος αυτός, που αποτελεί πόλο έλξης χάρη στα συννεφοσκεπή του οροπέδια και τη ζωή στα χωριά, είναι γνωστός και για τις γοητευτικές κωμοπόλεις του. Η Σαφράμπολη (Safranbolu) με το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Καραμπούκ (Karabük)· η Κασταμονή (Kastamonu) με τα ιστορικά σπίτια που διατηρούν την παραδοσιακή τουρκική αστική αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα· το Μουντουρνού (Mudurnu) και το Γκεϊνιούτς (Göynük), οι προορισμοί του δικτύου Cittaslow στο Μπολού (Bolu), όπως επίσης η Αμάσρα (Amasra) με την εκπληκτική φυσική ομορφιά της.

Η γαστρονομική περιπέτεια της Μαύρης Θάλασσας

Το βροχερό κλίμα και το εύφορο έδαφος της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας έχουν επίσης συνδιαμορφώσει τη μοναδική γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως η λαχανίδα, το καλαμπόκι και το σέσκουλο, συγκαταλέγονται στα βασικά συστατικά της κουζίνας της Μαύρης Θάλασσας. Η περιοχή αυτή είναι επίσης διάσημη για την παραγωγή τσαγιού και φουντουκιών.

Τα πιο νόστιμα φουντούκια της Τουρκίας καλλιεργούνται στο Ορντού και στην Κερασούντα (Giresun), ενώ στη Ριζούντα βρίσκεται το 60% των φυτειών τσαγιού της Τουρκίας. Το τσάι στην Τουρκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τοπικού τρόπου ζωής, βαθιά ριζωμένο στην τουρκική κουλτούρα. Χαλαρωτικό και απολαυστικό, είναι το πιο δημοφιλές συστατικό του πρωινού και το είδος ροφήματος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Τουρκία.

Τα ψάρια, και ιδιαίτερα ο διάσημος γαύρος της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής στην περιοχή αυτή. Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια χρησιμοποιούνται σε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το χαμσί κουσού (hamsi kuşu), ένα πιάτο με τηγανισμένο σε κουρκούτι γαύρο, και το χαμσί πιλάφ (hamsili pilav), πιλάφι με γαύρο. Το pide (το τουρκικό επίπεδο ψωμί με γέμιση από διάφορα υλικά) είναι επίσης πολύ δημοφιλές στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το τοπικό pide της Σαμψούντας είναι το πιο διάσημο. Και τα τρία διαμερίσματα της Σαμψούντας, Μπάφρα (Bafra), Τσαρσάμπα (Çarşamba) και Τερμέ (Terme), έχουν διαφορετικά είδη pide με μοναδική ζύμη και άλλα συστατικά, όπως κιμά ή τυρί.

 

 

 

Πηγή : emea.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.