ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Προκλητικός ο Γιλμάζ: «Χωρίς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 η Κύπρος θα θύμιζε Γάζα»
Προκλητικός ο Γιλμάζ: «Χωρίς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 η Κύπρος θα θύμιζε Γάζα»
(Φωτο: newsbomb.gr)
21 Μαρ
0
Σχόλια

Προκλητικός ο Γιλμάζ: «Χωρίς την εισβολή της Τουρκίας το 1974 η Κύπρος θα θύμιζε Γάζα»

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, μίλησε κατά τη διάρκεια του ιφτάρ στην Κωνσταντινούπολη για τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Κάλεσε και τους Εληνοκύπριους να συνδεθούν με το νερό και το ηλεκτρικό που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε με κάποιες προκλητικές δηλώσεις κατά τις οποίες είπε πως χωρίς τις εγγυήσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα, ενώ για τα 50χρονα της εισβολής θα οργανώσουν τη μετάβαση ενός πλοίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Στη συνέχεια αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους είπε ότι θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Τουρκίας, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τοποθετήθηκε αρνητικά σε σχέση με «ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τ. Γιλμάζ υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική εισβολή «έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους». Φέτος, είπε, θα γιορτάσουμε με ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της «επιχείρησης χαρούμενη ειρήνη», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα «κράτος» 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της «ειρηνευτικής επιχείρησης», «υπάρχει μια πραγματικότητα».

Υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν. Αυτό πιστεύουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το θέμα».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.