ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η γέφυρα “στολίδι” της Ελλάδας με τα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ
Η γέφυρα “στολίδι” της Ελλάδας με τα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ
(Φώτο : dinfo.gr)
03 Μαρ
0
Σχόλια

Η γέφυρα “στολίδι” της Ελλάδας με τα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ

Πάνω από τα νερά της πανέμορφης λίμνης Κρεμαστών, της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης της Ελλάδος, στέκει αγέρωχη μια εντυπωσιακή γέφυρα που έχει κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Είναι η λίμνη Τατάρνας, που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με τον νομό Ευρυτανίας. Κατασκευάστηκε από το 1965 έως και το 1970, έχοντας ως σχεδιαστή τον πολιτικό μηχανικό Αρίσταρχο Οικονόμου, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής από το 1976 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. Κατασκευάστηκε από την “Α.Τ.Ε. ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ” με χρηματοδότηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.

Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εν προβόλω δομήσεως, δηλαδή η τμηματική κατασκευή του κυρίως σώματος ξεκινούσε από τα μεσόβαθρα στήριξης (υποστυλώματα) και καθώς εξελισσόταν, το συγκεκριμένο τμήμα βρισκόταν κατά την κατεύθυνση κατασκευής του «στον αέρα».

Τα ανοίγματά της γέφυρας, (δηλαδή οι αποστάσεις μεταξύ των δομικών στοιχείων στήριξης) είναι 97 + 196 + 150 μέτρα, από προεντεταμένο σκυρόδεμα και με χρήση εφεδράνων. Όσον αφορά στην ονομασία της, αυτή δόθηκε από το κοντινό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1556.

Road trip στη Λίμνη Κρεμαστών, μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα | travel.gr

Η γέφυρα έχει λάβει διεθνή βραβεία για την τεχνική κατασκευή της, ενώ έχει κατακτήσει και τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ένα εκ των οποίων αφορά στον κεντρικό άνοιγμα μήκους 196,00 μέτρων.

Η παλιά γέφυρα

Παλαιότερα, στη θέση της γέφυρας υπήρχε μια μονοκάμαρη πέτρινη γέφυρα που συνέδεε τον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία. Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Η ημερομηνία κατασκευής της γέφυρας είναι άγνωστη. Πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής. Την ονομασία “Τατάρνα” έλαβε από την κοντινή μονή Παναγία της Τατάρνας.

Δίπλα από την παλιά γέφυρα, ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, που είναι γνωστή στους ντόπιους με το όνομα Μαρδάχα, που σημαίνει “μεγάλη άνοιξη”.

Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης εναντίον των Τούρκων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις (θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων) στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στη παρακείμενη θέση «Λαχανόκηπος».

Σήμερα το παλιό γεφύρι, το οποίο μέχρι το 1911, που κατασκευάστηκαν τα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακιού, ήταν το μοναδικό πέρασμα του Αχελώου για ολόκληρη την περιοχή, βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, ακριβώς κάτω από τη σημερινή γέφυρα, σε βάθος περίπου 100 μέτρων.

Η σύγχρονη γέφυρα της Τατάρνας αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να θαυμάσουν το εντυπωσιακό οικοδόμημα και το θαυμάσιο τοπίο.

Δείτε τα βίντεο

Γέφυρα Τατάρνας – Η γέφυρα που ενώνει την ιστορία με το μέλλον.

 

 

 

 

Πηγή : dinfo.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.