ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τι σημαίνει Έθνος; Η μεγαλειώδης απάντηση του Γιάννη Βογιατζή - «Στο αίμα μας ρέει...»
Τι σημαίνει Έθνος; Η μεγαλειώδης απάντηση του Γιάννη Βογιατζή – «Στο αίμα μας ρέει…»
(Φώτο : athensmagazine.gr)
24 Φεβ
0
Σχόλια

Τι σημαίνει Έθνος; Η μεγαλειώδης απάντηση του Γιάννη Βογιατζή – «Στο αίμα μας ρέει…»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Ανδρέου, για το τι σημαίνει έθνος και το πώς διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση, κλήθηκε να απαντήσει ο Γιάννης Βογιατζής. Η απάντηση που έδωσε ο σπουδαίος ηθοποιός ήταν η ακόλουθη.

«Στο σχολείο είχαμε έναν ιταλό καθηγητή, με λατρεία στην ελληνική παιδεία, τον Κάρλο Μπρικέλι. Μας έκανε ιταλικά και μας μάθαινε να λέμε ότι στο αίμα μας ρέει αίμα ιταλικό. Τότε, όλα τα παιδιά και χωρίς να συνεννοηθούμε -αυτή είναι πιο η δυνατή μου ανάμνηση, που με κάνει και κλαίω όταν θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια- φωνάζαμε: “Στο αίμα μας ρέει αίμα ελληνικό!”.

Οι κατακτητές πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα μπορούν να αλλάξουν οι λαοί. Η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση του ποιος είσαι. Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ με το έθνος. Κράτος φτιάχνεις με τη μείξη πολλών εθνοτήτων.

Αυτά τα κράτη συνήθως είναι σκληρά απέναντι στους πολίτες τους. Η ελευθερία δεν παρέχεται αφειδώς στις εθνότητες, για να μην μπορούν να ξεσηκωθούν και το κράτος διαλυθεί. Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Ενώ στο έθνος, υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, του πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Για αυτό είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που δε χάθηκε ποτέ το εθνικό της DNA, ακόμη και με τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.

Η μεγαλειώδης απάντηση του Γιάννη Βογιατζή στο τι σημαίνει έθνος

Συγκινεί ο Γιάννης Βογιατζής: «Αν ο γονιός ακολουθεί αυτό που είναι καλύτερο για τον εαυτό του, έχει χάσει τα παιδιά του»

Ο Γιάννης Βογιατζής βρέθηκε στην εκπομπή «Τετ Α Τετ» του Τάσου Τρύφωνος και συγκίνησε, μιλώντας για τον ρόλο των γονέων. «Αν ο γονιός ακολουθεί αυτό που είναι καλύτερο για τον εαυτό του, έχει χάσει τα παιδιά του» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βογιατζής εξομολογήθηκε πως «δεν έχω έναν αγαπημένο ρόλο από όσους έχω ερμηνεύσει μέχρι σήμερα.

Όλους τους έχω βιώσει και, όταν δεν παίζεις τον ρόλο αλλά τον βιώνεις, είναι διάφορες στιγμές της ψυχής και της ζωής σου. Δεν μπορείς να ανατρέψεις τον εαυτό σου ή να αχαριστήσεις πάνω στα συναισθήματα σου, δικά σου είναι και πρέπει να τα αγαπήσεις και να τα βελτιώσεις. Αν νιώθεις πως κάτι σε μαγκώνει, σημαίνει ότι δεν είσαι αληθινός. Όταν είσαι αληθινός, δεν έχεις πρόβλημα».

«Δεν βλέπω πια τις ταινίες μου στην τηλεόραση γιατί καμιά φορά μπορεί να δω και κάποιο λάθος και στεναχωριέμαι. Δεν με ενδιαφέρει που τις είδε ο κόσμος και τις αγάπησε, απλά δεν θέλω να ξαναδώ τα λάθη που εγώ έχω κάνει γιατί αυτά με σκοτώνουν. Με στεναχωρούν γιατί, όπως είπα, δεν παίζω ποτέ τον ρόλο. Βιώνω τον ρόλο, γίνομαι ένα μαζί του».

«Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να φύγω από την Ελλάδα και να πάω με την σύζυγο μου στην Αμερική. Σπούδαζε και ο γιος μου τότε εκεί και, αν είχε μια σχέση σοβαρή, πιθανόν να είχαμε μεταναστεύσει στην Αμερική γιατί δεν είχαμε άλλο ιδανικό παρά τον γιο μας. Την ανατροφή του γιου μας. Κάθε γονιός ακολουθεί το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά και όχι για τον εαυτό του. Εάν ακολουθεί αυτό που είναι για τον εαυτό του καλύτερο, έχει χάσει τα παιδιά του».» συμπλήρωσε, επίσης, ο Γιάννης Βογιατζής στη νέα τηλεοπτική του συνέντευξη.

 

 

 

Πηγή : athensmagazine.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.