ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες από την ΠΟΠΣ
Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες από την ΠΟΠΣ
17 Δεκ
0
Σχόλια

Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες από την ΠΟΠΣ

Εκδήλωση- αφιέρωμα στις μουσικές και τους χορούς της Μαύρης Θάλασσας διοργάνωσε η ΠΟΠΣ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση,η οποία έφερε το τίτλο «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα»,  πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη σε αυτό το μουσικοχορευτικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Θράκη, Σμύρνη και Πόντο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό, που γέμισε το θέατρο, η ομιλία του προέδρου της 5ης περιφέρειας του ΣΑΕ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους γονείς του, που έχουν φύγει από τη ζωή και που θα ήθελε να μπορούσε να μοιραστεί μαζί τους αυτή την εκδήλωση, η οποία είχε το άρωμα, το χρώμα και τη νοσταλγία της Πατρίδας. Στη συνέχεια επισήμανε, «ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι κάτοχος ενός πολύ μεγάλου διανοητικού και πνευματικού πλούτου και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να τον αξιοποιήσει».

Έπειτα το λόγο πήρε η πρόεδρος  της  ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία αναφέρθηκε  στο τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς και οι Έλληνες της Διασποράς. Επιπλέον,  τόνισε, «θα πρέπει ο Ελληνισμός όπου γης να τέμνει ευεργετικά το χθες με το σήμερα και όλοι μαζί με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας ως ματόχαντρο στην καρδιά μας την Πατρίδα και την Ορθοδοξία».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία   Κόλλια-Τσαρουχά,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης   Μπουτάρης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ειδικής  μόνιμης επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρος  Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γεώργιος  Λαζαρίδης, η  αναπλ. γενική γραμματέας  του υπ.Εξωτερικών, Βούλα Τεκτονίδου, 30 αντιπρόσωποι και πρόεδροι ομοσπονδιών της 5ης περιφέρειας του ΣΑΕ και πρόεδροι σροσφυγικών Σωματείων από όλη τη χώρα.

Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων:

  • Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας “Οι Κιζδερβενιώτες”
  • Λαογραφικός Σύλλογος Ν.Ρυσίου “Η Αρετσού”
  • Σύλλογος “Οι Φίλοι της Παράδοσης”
  • Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού “Η Βαλάχτσια”
  • Εύξεινος Λέσχη Κοπανού
  • Μεικτό χορευτικό Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Ερμήνευσαν τραγούδια για τη Μ.Ασία και τον Πόντο οι:

Έλενα   Κασαμπαλίδου,   Ευδοκία   Τεκτονίδου,   Γιάννης

Καϊσίδης, Ναταλία Σουλίκα και η Δέσποινα Φιλίππου.

Τους τραγουδιστές  συνόδευσαν οι:

Θεόφιλος Ασλανίδης (λύρα)

Θόδωρος Τσανακλίδης (λύρα)

Και η ορχήστρα του Βασίλη Κασούρα.

 

Κείμενα διάβασε η Μαρία Μπαδέμη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε Γιώργος Μιχαηλίδης και την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος,  Ηρώ Πέτσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.