ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δρομέας 90 ετών τρέχει 200άρι και κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ
Δρομέας 90 ετών τρέχει 200άρι και κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ
(Φώτο : gazzetta.gr)
19 Ιαν
0
Σχόλια

Δρομέας 90 ετών τρέχει 200άρι και κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Η 90χρονη Ιταλίδα Έμμα Μαρία Ματζένγκα σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. κλειστού στίβου για την κατηγορία W90, τρέχοντας την απόσταση σε 54.47 δευτερόλεπτα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Master στην Ιταλία. Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί πριν από 13 χρόνια, ήταν 1 λεπτό και 72 δευτερόλεπτα.

Το επίτευγμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς η Ματζένγκα ξεκίνησε ξανά τις προπονήσεις λιγότερο από ένα μήνα πριν από τον αγώνα, αφού είχε κάνει τετράμηνη διακοπή για να αναρρώσει από ένα κάταγμα στο στέρνο.

Η Ιταλίδα δρομέας έχει κάνειδύο παγκόσμια ρεκόρ και έχει κατακτήσει πολλούς άλλους τίτλους κατά τη διάρκεια της μακράς αγωνιστικής καριέρας της στην κατηγορία master, στην οποία ξεκίνησε σε ηλικία 53 ετών.

Γεννημένη στην Πάντοβα το 1933 και μέλος της Atletica Insieme Verona, κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες τον τίτλο της ταχύτερης 90χρονης στον κόσμο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 200μ. κλειστού στίβου στην κατηγορία W90 με τον εκπληκτικό χρόνο 54.47. Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ το κατείχε η Όλγκα Κολτέκο για 13 χρόνια.

Η Ματζένγκα είναι πρώην καθηγήτρια χημείας, προπονείται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ενώ βγαίνει καθημερινά για περπάτημα μαζί με τη φίλη της, Ρόζα Μάρκι η οποία είναι η υπεύθυνη της ιταλικής ομοσπονδίας για τους αθλητές της κατηγορίας Master.

Το πάθος της Ματζένγα δεν έχει όρια και σε συνέντευξή της εξομολογείται ότι ο αθλητισμός είναι ζωτική ενέργεια και αδρεναλίνη για εκείνη. Μάλιστα, τόνισε πως ανυπομονεί να βελτιώσει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ της και στοχεύει πια σε χρόνο ταχύτερο των 50 δευτερολέπτων.

Ο στίβος αποτελούσε πάντα μέρος της ζωής της αφού άρχισε να ασχολείται τη δεκαετία του 1950, όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα ακόμη και τότε, αγωνιζόμενη στα 100μ, 200μ, 400μ και μερικές φορές ακόμη και στα 800μ. Επέστρεψε στο τρέξιμο μετά από ένα διάλειμμα το 1986.

maria mazzenga

Στα 90 της, χήρα εδώ και 40 χρόνια με δύο παιδιά και έναν εγγονό, κρατά ζωντανή τη φλόγα μέσα της και τονίζει πως της αρέσει πολύ να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους: «Γυμνάζομαι, τακτοποιώ το σπίτι μου, διαβάζω, παρακολουθώ τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούω ραδιόφωνο, πηγαίνω στον κινηματογράφο, επισκέπτομαι εκθέσεις, μου αρέσει να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους», λέει περιγράφοντας μία τυπική μέρα.

Το τελευταίο της επίτευγμα την έκανε γνωστή στον κόσμο των social media και απολαμβάνει την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο όσο προετοιμάζεται για μία ακόμη μεγάλη κούρσα.

 

 

 

Πηγή : gazzetta.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.