ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποια χώρα δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά κερδίζει δισεκατομμύρια χάρη σε αυτά
Ποια χώρα δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά κερδίζει δισεκατομμύρια χάρη σε αυτά
(Φώτο : naftemporiki.gr)
02 Ιαν
0
Σχόλια

Ποια χώρα δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά κερδίζει δισεκατομμύρια χάρη σε αυτά

«Δεν είναι ο Άγιος Βασίλης που φέρνει ειρήνη και χαρά, αλλά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός»: Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν φέτος μια εναλλακτική Χριστουγεννιάτικη αφήγηση, η οποία καθιστά πολύ σαφές ότι τα «Καλά Χριστούγεννα» οφείλονται στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας και όχι στον Σάντα Κλάους.

Η Λαϊκή Ημερησία -η εφημερίδα του Κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, δημοσίευσε μάλιστα στις 24 Δεκεμβρίου ένα βίντεο στο Weibo με διάφορους νεαρούς στρατιώτες γράφοντας:

«Σας ευχαριστούμε  για τη σκληρή δουλειά σας! Χάρη στην προστασία σας, έχουμε μια ειρηνική παραμονή Χριστουγέννων. Έρχεστε από όλη τη χώρα, φρουρώντας σταθερά τις πρώτες γραμμές μέρα και νύχτα. «Με τη νεολαία μας, υπερασπιζόμαστε την ευημερούσα Κίνα μας!»

Μπορεί λοιπόν η Κίνα να μην γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά κερδίζει δισεκατομμύρια χάρη σε αυτά.  Η κυριαρχία της Κίνας στα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ολοκληρωτική . Είναι το νούμερο ένα στον κόσμο στην παραγωγή και εξαγωγή σε Άγιο- Βασίληδες, χριστουγεννιάτικες μπάλες, πλαστικά δένδρα, φωτάκια  και διακοσμητικά στολίδια κάθε είδους.

Οι  εξαγωγές χριστουγεννιάτικων ειδών φαίνεται να δίνουν μάλιστα μεγάλη ώθηση στην κινεζική βιομηχανία.
Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ήταν σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα για έναν κλάδο που έχανε τη δυναμική του.

Κινεζική κυριαρχία στα Χριστουγεννιάτικα

Η Κίνα κυριαρχεί στο 90% της παγκόσμιας παραγωγής  χριστουγεννιάτικων ειδών.

Οι πωλήσεις από τον «ασιατικό γίγαντα» στις ΗΠΑ έβαλαν τέλος σε 14 μήνες πτώσης και σημείωσαν αύξηση 9,6% χάρη στα Χριστούγεννα. Η Κίνα ελέγχει τη μερίδα του λέοντος, συνεισφέροντας το 66% των παγκόσμιων εξαγωγών σε χριστουγεννιάτικα δέντρα και σχεδόν το 90% των εξαγωγών άλλων χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων.

Το χαρτοφυλάκιο των χριστουγεννιάτικων εξαγωγών της Κίνας είναι εκτεταμένο, καλύπτει χιλιάδες προϊόντα, ορισμένα με υψηλή προστιθέμενη αξία (όπως ηλεκτρονικά) και άλλα που είναι φθηνότερα και έχουν χαμηλότερα περιθώρια, αλλά πωλούνται σε τεράστιες ποσότητες, «φωτίζοντας» τις ζωές εκατομμυρίων Δυτικών.

Made in China

Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά  που φέρουν περήφανα την ετικέτα Made in China έχουν κατακλύσει τον κόσμο.

Εφέτος μάλιστα, η Κίνα πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών που σχετίζονται με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές χριστουγεννιάτικων ειδών θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι εξαγωγές αυτές δεν είναι πλέον απλώς συνώνυμες με την προσιτή τιμή: φημίζονται όλο και περισσότερο για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η υιοθέτηση μηχανημάτων αυτοματισμού και ψηφιακών διαδικασιών παραγωγής επέτρεψε στους Κινέζους κατασκευαστές να παράγουν προϊόντα με πρωτοφανή ακρίβεια, συνέπεια και ποιότητα», λέει ο Ζιάνγκ Ζιανγκπίνγκ, παραγωγός χριστουγεννιάτικων κοστουμιών στους Global Times. Ο τζίρος του έχει αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. «Εκτός από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, φέτος σημειώθηκε αύξηση σε πελάτες από τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες», λέει ο Ζιανγκ.

Στρατηγική οξυδέρκεια

Η στρατηγική οξυδέρκεια της Κίνας να τοποθετηθεί ως το επίκεντρο της παγκόσμιας χριστουγεννιάτικης παραγωγής ήταν εκπληκτική. «Για δεκαετίες, η Κίνα έχει καλλιεργήσει σχολαστικά μια στιβαρή και εξαιρετικά αποδοτική υποδομή, που συμπληρώνεται από ένα τεράστιο, σχετικά φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό . Αυτή η συμβολή διευκόλυνε την κερδοφόρα μαζική παραγωγή, δίνοντας στην Κίνα τη δυνατότητα να κατασκευάζει αγαθά σε κλίμακα που οι ανταγωνιστές δυσκολεύονται να πετύχουν», λέει ο Τζίμι Ζού, επικεφαλής στρατηγικής στην Fullerton Research.

Η πόλη των Χριστουγέννων

Η πόλη Γιβού , στην επαρχία Σετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας, παράγει το 60% των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων παγκοσμίως . Αυτή η περιοχή έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 20% στις εξαγωγές των Χριστουγέννων σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, όπως γράφουν οι Global Times.

Οι προμηθευτές έχουν επισημάνει την αυξανόμενη παρουσία πελατών από τη Λατινική Αμερική ως θετικό σημείο στις επιχειρήσεις τους.

Πολλοί προμηθευτές ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη λάβει παραγγελίες για την επόμενη χρονιά.
«Έχουμε αλλοδαπούς πελάτες που έρχονται τώρα για να ελέγξουν τις παραγγελίες του επόμενου έτους. Η πρώτη μας παραγγελία για το επόμενο έτος ήρθε από το Μεξικό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή”, λέει ο Σαν Λορντ που κατασκευάζει χριστουγεννιάτικα δέντρα  στο Γιβού.

«Οι χριστουγεννιάτικες παραγγελίες αντικατοπτρίζουν γενικά τη βασική κατάσταση της παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά προϊόντα. Πιστεύω ότι η αυξανόμενη ζήτηση για χριστουγεννιάτικα προϊόντα  δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο,αλλά αντανακλά τη σταθερή ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας», λέει ο Λι Γιονγκ , ανώτερος ερευνητής στο Κινεζικό Ινστιτούτο Διεθνούς  Εμπορίου.

Χωρίς την Κίνα, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σήμερα δεν θα ήταν τόσο μαζική ή φθηνή. Ωστόσο, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει αυτό το είδος αντικειμένων με πιο εξελιγμένα προιόντα που θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ και που θα δημιουργούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς. Στόχος είναι κάθε χριστουγεννιάτικο προϊόν που πωλείται στο εξωτερικό να είναι ακόμη πιο κερδοφόρο.

 

 

 

 

Πηγή : naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.