ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
(Φωτο: newsit.gr)
21 Δεκ
0
Σχόλια

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην διεθνή task force για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα στείλει φρεγάτα στην περιοχή.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τεταμένη μετά τις απειλές των Χούθι πως θα “χτυπούν” ανά 12 ώρες πλοία που περνούν από την περιοχή. Υπό το φόβο αυτό, συστάθηκε διεθνής task force, στην οποία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (21.12.2023) ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία απο ενόπλούς, με πυραύλους και drones, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της ανθρώπινης ασφάλειας και της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΝ, Ιωάννη Δρυμούση να συμμετάσχει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» για την προστασία των εμπορικών πλοίων της ζωής των ναυτικών.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο η φρεγάτα που θα συμμετάσχει διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την αποστολή», ανέφερε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι η φρεγάτα που θα στείλει η Ελλάδα στην περιοχή.

Οι απειλές των Χούθι

Οι Χούθι, αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, απειλούν εδώ και μέρες με επιθέσεις σε πλοία, εμπορικά και μη, που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, με την κατάσταση να απειλεί και την παγκόσμια οικονομία.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, απείλησε ξανά χθες ότι οι Χούθι θα αρχίσουν να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Ο αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

«Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.