ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παγκόσμιο κύπελλο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Athens Cup στο ΟΑΚΑ
Παγκόσμιο κύπελλο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Athens Cup στο ΟΑΚΑ
(Φώτο : gazzetta.gr)
20 Δεκ
0
Σχόλια

Παγκόσμιο κύπελλο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Athens Cup στο ΟΑΚΑ

Η αίθουσα ξιφασκίας του ΟΑΚΑ φιλοξένησε το Σάββατο 16/12 τον αριθμό-ρεκόρ των 282 αθλητών στο πλαίσιο των ατομικών αγώνων του ξίφους μονομαχίας στο παγκόσμιο κύπελλο νέων ανδρών (Κ20).

Η διοργάνωση που έφερε η Ελληνική ομοσπονδία ξιφασκίας στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα της FIE στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πέρα από τους 282 αθλητές και τις 29 ομάδες, στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν τα προπονητικά επιτελεία 36 χωρών καθώς και 37 διεθνείς διαιτητές, ανάμεσά τους πέντε Έλληνες (Στάθης Γεροσίδερης, Ανδρέας Δουβής, Αγαπητός Παπαδημητρίου, Μαρία Ρεντούμη, Αστέριος Τσώκας). Τους αγώνες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και πολλοί νεαροί ξιφομάχοι από ελληνικά σωματεία που «πήραν εικόνες» και φαντάστηκαν τους εαυτούς τους να αγωνίζονται στο μέλλον σε μία διοργάνωση αυτού του επιπέδου.

Μεγάλος νικητής στο ατομικό αναδείχθηκε ο 19χρονος Αιγύπτιος Μοχάμεντ Γιασίν ο οποίος ήταν εξαρχής φαβορί ως Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου επικρατώντας με 15-8 στον ημιτελικό κόντρα στο Γάλλο Νολάν Γουινγκερτέρ και με 15-6 στον τελικό κόντρα στον Ιταλό Ματέο Γκαλάσι. Στον δεύτερο ημιτελικό ο Γκαλάσι είχε αφήσει εκτός τελικού με 15-6 τον Ούγγρο Σόμα Σομόντι, το Νο3 του κόσμου, ο οποίος ανέβηκε μαζί με τον Γουινγκερτέρ στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

H πρώτη οκτάδα στο ατομικό των νέων ανδρών:
1. Μοχάμεντ Γιασίν (Αίγυπτος)
2. Ματέο Γκαλάσι (Ιταλία)
3. Νολάν Γουινγκερτέρ (Γαλλία)
Τ3. Σόμα Σομόντι (Ουγγαρία)
5. Σάμιουελ Ίμρεκ (ΗΠΑ)
6. Γκεοργκίι Τινίκοφ (Καζακστάν)
7. Τζία Χουάν Κέντον Χσου (Χονγκ Κονγκ)
8. Χένρι Λόσον (ΗΠΑ)

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες οι εμφανίσεις των Ελλήνων

παγκοσμιο κυπελλο ξιφασκιας

Είκοσι Έλληνες πήραν θέση στις πίστες του ΟΑΚΑ για να αγωνιστούν ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου στην κατηγορία νέων ανδρών. Δεκατρείς από αυτούς ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στο γύρο των πουλ, ενώ επτά αθλητές εξασφάλισαν την πρόκριση για τους αγώνες νοκ-άουτ στο κυρίως ταμπλό.

Στο γύρο των 256 ο Αλέξανδρος Τουρμάν (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) ηττήθηκε με 15-10 από τον Ρουμάνο Μάρτον Μέζινγκερ, ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου (ΑΣ Ξιφομάχος) ηττήθηκε με 15-3 από τον Ουκρανό Μαριάν Αντόν Χορέτσκι, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης (ΟΞΙΦ) ηττήθηκε 15-10 από τον Βρετανό Τρίσταν Λουμινό, ο Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) ηττήθηκε 15-13 από τον Ρουμάνο Αντρέι Μπουργκελέα.

Από την άλλη ο Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) νίκησε 15-9 τον Ρόμπιν Χε από το Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ελληνική μάχη μεταξύ του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και του Φώτη Μήνου (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου) ο πρώτος αναδείχθηκε νικητής με 15-11 και πέρασε στον επόμενο γύρο.

Στο γύρο των 128 ο Θεοδωρόπουλος σημείωσε μία ακόμα νίκη κόντρα στον Νορβηγό Ίνγκε Σόρουμ με 15-7 και ο Τσώκας νίκησε με 15-12 το Γάλλο Άινα Ραχαμεφί. Στη μάχη για την είσοδο στους 32 καλύτερους ο Θεοδωρόπουλος λύγισε τελικά από το Γάλλο Μπαστιάν Αρκαμπτόντ με 15-10 και ο Τσώκας λύγισε από το Γάλλο Νολάν Γουνγκερτέρ με 15-5. Ανάμεσα σε 282 αθλητές κατέκτησαν την 55η και 57η θέση αντίστοιχα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τσώκας ανήκει ακόμα στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των εφήβων, ενώ ο Θεοδωρόπουλος βρίσκεται για πρώτη χρονιά στην κατηγορία των νέων ανδρών.

Οι θέσεις των Ελλήνων:
55ος – Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
57ος – Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ)
131ος – Αλέξανδρος Τουρμάν (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
181ος – Αχιλλέας Μαυρομάτης (ΟΞΙΦ)
183ος – Φώτης Μήνος (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου)
196ος – Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
208ος – Κωνσταντίνος Γρηγορίου (ΑΣ Ξιφομάχος)
209ος – Ορφέας Ραπτόπουλος (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
211ος – Γιώργος Νοταράς (ΛΟ Βάρης)
233ος – Φίλιππος Σεχίδης (Ακρίτες)
244ος – Γιώργος Αλέστας (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
253ος – Σταύρος Τσουκαλάς (ΑΣ Ξιφομάχος)
255ος – Άρης Ανδρέου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
258ος – Αλκιβιάδης Σπυριδωνίδης (ΑΕΚ)
263ος – Βασίλης Φούκας (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
267ος – Γεράσιμος Νίκος Στάβαρης (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
273ος – Χρήστος Ιάσονας Παλυβός (ΛΟ Βάρης)
275ος – Απόλλωνας Νανάκης (ΛΟ Βάρης)
279ος – Αλέξης Κρανίτης (Λύγκας Πεντέλης)
280ος – Δημήτρης Τσαλαμανιός (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

παγκοσμιο κυπελλο ξιφασκιας

Την Κυριακή 17/12, δεύτερη και τελευταία μέρα του παγκοσμίου κυπέλλου ξίφους μονομαχίας νέων ανδρών (U20), πραγματοποιήθηκαν οι ομαδικοί αγώνες και η Ιταλία ήταν τελικά η χώρα που ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Συνολικά συμμετείχαν 29 ομάδες, ανάμεσά τους και η ελληνική με τους Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, Βασίλη Τσώκα, Αλέξανδρο Τουρμάν και Κωνσταντίνο Καραμπάση. Στην πρώτη τους αναμέτρηση στο ταμπλό των 32 οι Έλληνες αντιμετώπισαν την ομάδα της Εσθονίας, από την οποία ηττήθηκαν στον πόντο με 35-34, με την τελευταία φάση όμως για το 35-35 να είναι η πλέον αμφιλεγόμενη. Η τελική κρίση του διαιτητή ήταν υπέρ των αντιπάλων και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προκριθεί στο ταμπλό των 16 ώστε να συνεχίσει στο κυρίως ταμπλό ή τους αγώνες κατάταξης. Οι Έλληνες κατέκτησαν την 25η θέση στον κόσμο.

Η ομάδα της Ιταλίας με τους Ματέο Γκαλάσι, Τζάκοπο Ρίτσι, Νικολό Ντελ Κονστράστο και Φάμπιο Μαστρομαρίνο αναδείχθηκε νικήτρια στο μεγάλο τελικό κόντρα στην ομάδα της Γερμανίας με 45-30, ενώ νωρίτερα σε έναν πολύ δύσκολο ημιτελικό κόντρα στις ΗΠΑ είχαν επικρατήσει στον πόντο με 45-44. Η ομάδα των ΗΠΑ όμως δεν έφυγε με άδεια χέρια μιας και στο μικρό τελικό άφησαν εκτός βάθρου την δυνατή ομάδα της Ουγγαρίας με 45-38 και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Τις βραβεύσεις και στο ατομικό και στο ομαδικό έκαναν ο πρόεδρος της ΕΟΞ, Ιωάννης Λιγνός, ο εκτελεστικός πρόεδρος της FIE, Εμμανουήλ Κατσιαδάκης και το μέλος της ιατρικής επιτροπής της FIE και επιβλέπουσα των αγώνων, Μάχα Μουσταφά Μουράντ.

 

 

 

Πηγή : gazzetta.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.