ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερυθρά Θάλασσα: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει πλοίο κατά των Χούθι
Ερυθρά Θάλασσα: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει πλοίο κατά των Χούθι
(Φώτο : in.gr)
20 Δεκ
0
Σχόλια

Ερυθρά Θάλασσα: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει πλοίο κατά των Χούθι

Καζάνι που βράζει είναι η Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες τις Υεμένης, οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones εναντίοn εμπορικών πλοίων ως απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους, Mohammed Abdulsalam, δήλωσε σήμερα ότι από εδώ και πέρα «κάθε 12 ώρες θα γίνεται και μία επίθεση».

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποφεύγουν στο εξής τη Διώρυγα του Σουέζ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, κινείται αποφασιστικά, σχηματίζοντας στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη, στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Η Ελλάδα μέλος των CMF

Υπό τον φόβο των επιθέσεων των Χούθι, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποφεύγουν στο εξής τη Διώρυγα του Σουέζ και θα επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν, ανέφερε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται να στείλουν πλοία στην περιοχή θα πρέπει να συνασπιστούν στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF). Πρόκειται για 39 χώρες, που είναι μέλη του συνασπισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση στην Αθήνα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, η χώρας μας είναι έτοιμη να στείλει πολεμικό πλοίο αν της ζητηθεί.

Στυλιανίδης: «Εάν χρειασθεί θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά»

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, εάν της ζητηθεί, να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», είπε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας και με πολεμικό πλοίο. «Το συζητάμε», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και υπενθύμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση Atalanta, που προστάτευε πριν μερικά χρόνια τα εμπορικά πλοία από τους Σομαλούς πειρατές.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη βάση στήνεται μια ευρύτερη συμμαχία. «Εμείς είμαστε παρόντες, πρέπει να είμαστε αν μας ζητηθεί».

 

 

 

Πηγή : in.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.