ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Χαμάς: Φόβος στην Ευρώπη ενόψει γιορτών - Συλλήψεις σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία για «πιθανό σχεδιασμό επιθέσεων»
Χαμάς: Φόβος στην Ευρώπη ενόψει γιορτών – Συλλήψεις σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία για «πιθανό σχεδιασμό επιθέσεων»
(Φώτο : protothema.gr)
15 Δεκ
0
Σχόλια

Χαμάς: Φόβος στην Ευρώπη ενόψει γιορτών – Συλλήψεις σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία για «πιθανό σχεδιασμό επιθέσεων»

Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μετά και τις σημερινές εξελίξεις σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Οι αρχές επιβολής του νόμου προχώρηγσαν σε συλλήψεις ατόμων που, σύμφωνα με τις αναφορές, είναι μέλη ή σχετίζονται με τη Χαμάς και θεωρούνται ύποπτα για «σχεδιασμό επιθέσεων».

Με αυτά τα δεδομένα και αν λάβει κάποιος υπόψη τόσο τις προ ημερών προειδοποιήσεις της επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον όσο και αυτές του Βερολίνου («Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος θέλουν να σκορπίσουν τον θάνατο στην Ευρώπη»), τότε εύκολα κασταλαβαίνει κανείς πως αρκετές μεγαλουπόλεις στη «γηραιά ήπειρο» τίθενται, πλέον, σε κατάσταση συναγερμού.

Τέσσερις συλλήψεις σε Βερολίνο και Ρότερνταμ

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν τέσσερα μέλη της Χαμάς, αφού κρίθηκαν ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη.

Τρεις από τους υπόπτους (δύο Λιβανέζοι κι ένας Αιγύπτιος) έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Βερολίνο και ένας άλλος Ολλανδός υπήκοος αραβικής καταγωγής στο Ρότερνταμ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι οποίοι έστηναν μια αποθήκη όπλων για να τροφοδοτούν «χτυπήματα» σε όλη την Ευρώπη.

«Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών, οι επιθέσεις κατά Εβραίων σε εβραϊκά ιδρύματα έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συλλήψεις. «Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι στη χώρα μας δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ξανά για την ασφάλειά τους», τόνισε.

Σειρά συλλήψεων και στη Δανία

Σε σειρά συλλήψεων υπόπτων για «προετοιμασία επίθεσης» προχώρησαν σήμερα και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας, τους οποίος, μάλιστα, η Μοσάντ και το γραφείο του Νετανιάχου συνδέονται με τη Χαμάς.

«Οι υπηρεσίες της ασφάλειας και της αστυνομίας στη Δανία συνέλαβαν επτά τρομοκράτες που δρούσαν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, αποτρέποντας μια επίθεση της οποίας στόχος ήταν να σκοτώσει αθώους πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Οι αρχές της Δανίας έχουν κάνει λόγο από την πλευρά τους για τρείς συλλήψεις στη Δανία και μία στην Ολλανδία.

«Τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως μετά την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς προσπάθησε να επεκτείνει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για να πετύχει τον στόχο της να επιτεθεί στους Ισραηλινούς, τους Εβραίους και σε δυτικούς στόχους με κάθε κόστος», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Συγχαίρουμε τους εταίρους μας των υπηρεσιών της ασφάλειας και της αστυνομίας στη Δανία για την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής τους επιχείρησης», η οποία «αποκαλύπτει την επέκταση των υποδομών της Χαμάς στην Ευρώπη», προσθέτει.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά τις σφαγές που διέπραξαν στις 7 Οκτωβρίου αρκετές εκατοντάδες μαχητές του στο νότιο Ισραήλ – μια επίθεση χωρίς προηγούμενο κατά του Ισραήλ από τη δημιουργία του κράτους του το 1948 – η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια χερσαία επίθεση που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 18.780 ανθρώπων, επίσης αμάχων στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

 

 

Πηγή : protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.