ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Διεθνή ΜΜΕ: Επίσκεψη ορόσημο του Ερντογάν - Ξεκινά μία νέα εποχή ανάμεσα σε ιστορικούς εχθρούς
Διεθνή ΜΜΕ: Επίσκεψη ορόσημο του Ερντογάν – Ξεκινά μία νέα εποχή ανάμεσα σε ιστορικούς εχθρούς
(Φώτο : protothema.gr)
07 Δεκ
0
Σχόλια

Διεθνή ΜΜΕ: Επίσκεψη ορόσημο του Ερντογάν – Ξεκινά μία νέα εποχή ανάμεσα σε ιστορικούς εχθρούς

Το θετικό αποτύπωμα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μετά τις τετ-α-τετ συνομιλίες κάνουν λόγο για μία νέα εποχή, για το άνοιγμα του δρόμου προς τη συμφιλίωση και την ίδια στιγμή στέκονται στις εκφράσεις συμπάθειας ανάμεσα στους δύο αρχηγούς.

«Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν 15 συμφωνίες στη διάρκεια της ”ρηξικέλευθης” επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα» γράφει ο βρετανικός Guardian.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν το δημοσίευμα ξεχωρίζει το πρόγραμμα 12μηνης βίζας που θα επιτρέπει σε Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται τα κοντινά ελληνικά νησιά όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν ειδική αίτηση.

Για «αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» και για συμφωνία βελτίωσης των σχέσεων, κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι δύο χώρες, επισημαίνεται ειδικότερα, συμφώνησαν να κάνουν μία επανεκκίνηση στις σχέσεις τους καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μια νέα εποχή μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ αλλά και ιστορικών εχθρών.

Το Reuters χαρακτηρίζει δε την επίσκεψη «ορόσημο», εστιάζει στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ως εποικοδομητικές βλέπει τις συζητήσεις και η γαλλική La Tribune που σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο δρόμο προς τη συμφιλίωση.

«Ύστερα από χρόνια τεταμένων σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν την κοινή τους επιθυμία να βρουν λύσεις στις διαφορές, ιδίως όσον αφορά το εδαφικό και το μεταναστευτικό» αναφέρεται.

«Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ιδίως σε ορισμένες διαφορές στο Αιγαίο και στις οικονομικές τους σχέσεις» επισημαίνει η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps.

letemps

Στο θερμό κλίμα στέκεται και η βελγική Les Echos: Ερντογάν και Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας εποχής. Οι δύο αρχηγοί ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στην ελληνική πρωτεύουσα με μια αισιόδοξη κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μη λυθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη άνοιξη για να συζητήσει θεμελιώδη ζητήματα.

lesechos

Στην αισιοδοξία για τη σταδιακή επίλυση των διαφορών εστιάζουν και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Η διαμάχη στο Αιγαίο; Το Κυπριακό; Όλα μπορούν να επιλυθούν» τονίζει ειδικότερα η Süddeutsche Zeitung.

sz

«Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, οι οποίοι έδειχναν να αντιπαθούν ο ένας τον άλλον προσωπικά για χρόνια, χειροκροτούν τώρα ο ένας τον άλλον» προσθέτει δε.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Handelsblatt που γράφει ότι ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους καταφέρνουν νέα προσέγγιση. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι το «ξεπάγωμα» έγινε στην Αθήνα.

handlesblatt

 

 

 

Πηγή : protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.