ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Λέκκας για Τουρκία: Ώριμο να σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης - Κίνδυνος για την Αγιά Σοφία
Λέκκας για Τουρκία: Ώριμο να σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης – Κίνδυνος για την Αγιά Σοφία
(Φωτο: newsbomb.gr)
04 Δεκ
0
Σχόλια

Λέκκας για Τουρκία: Ώριμο να σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης – Κίνδυνος για την Αγιά Σοφία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία, καθώς ο κίνδυνος για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης ελλοχεύει σύμφων με τον Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για την Κωνσταντινούπολη και όχι τόσο για την Ελλάδα. «Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

Και εξήγησε: «Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών».

Μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς ακολούθησαν τα 5,2 ρίχτερ του Σεπτεμβρίου 1999 στην Πάρνηθα.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου, έδωσε το σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις, ο Ευθύμης Λέκκας είπε: «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηράσε το 1999 αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» επεσήμανε.

Παράλληλα τόνισε ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, αλλά είναι άγνωστο το πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος» συμπλήρωσε και είπε «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».

Μεγάλος κίνδυνος για την Αγία Σοφία

«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Εξήγησε δε ακόμα πως έχουν γίνει μελέτες και έρευνες σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση 100.000 κτηρίων.

O σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας, στην περιοχή του Γκέμλικ στο ντιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, με εστιακό βάθος στα 8,98 χλμ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και τις γύρω περιοχές.

Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών, ενώ ακολούθησαν και άλλοι μικρότεριο μετασεισμοί.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά σημείωσε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχουν τυχόν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.