ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ρίσι Σούνακ: «Πολύ κακή διπλωματία» - Τι γράφουν Βρετανοί για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ με Μητσοτάκη
Ρίσι Σούνακ: «Πολύ κακή διπλωματία» – Τι γράφουν Βρετανοί για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ με Μητσοτάκη
(Φωτο: newsit.gr)
28 Νοέ
0
Σχόλια

Ρίσι Σούνακ: «Πολύ κακή διπλωματία» – Τι γράφουν Βρετανοί για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ με Μητσοτάκη

Έντονες αντιδράσεις και στη Βρετανία έχει προκαλέσει η στάση του πρωθυπουργού της χώρας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του τελευταίου στο BBC για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τους περισσότερους από τη μια να «αδειάζουν» τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ και να τάσσονται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα και από την άλλη να χαρακτηρίζουν «μικροπρεπή» τη συμπεριφορά του.

«Τι ερασιτέχνης είναι ο Σουνάκ! Μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Τόρις υποστηρίζουν την άνευ όρων επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάντε το σωστό και κάντε μια συμμαχία. Δώστε τα πίσω!» δηλώνει ο δημοσιογράφος Paul Mason.

«Πολύ κακή διπλωματία. Οι Βρετανοί πρωθυπουργοί δεν προχωρούν σε τέτοιες προσβολές σε φίλους ομολόγους τους. Αναστατώθηκε ο Σούνακ επειδή ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σερ Στάρμερ τον οποίο όλοι βλέπουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας;» αναρωτιέται ένας χρήστης.

«Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης είναι προσβλητική για την Ελλάδα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι Ελληνική περιουσία και πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»

«Όταν νιώθεις ντροπή για την ταυτότητα και την κληρονομία σου θα νιώθεις πάντα κατώτερος παρά τα πλούτη και τη φήμη σου και θα συμπεριφέρεσαι σαν τον Σούνακ»

«Θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη για τις λεηλασίες του παρελθόντος η Μεγάλη Βρετανία και θα κάνει το σωστό;» ρωτά ένας άλλος σχολιαστής.

«Το μικρό νευρικό ξέσπασμα του Σούνακ τον κάνει να μοιάζει με μικρό @@@»

«Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό την τελευταία στιγμή γιατί… ενοχλήθηκε από τις απόψεις που εξέφρασε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πόσο πιο θλιβερός μπορεί να γίνει ένας ενήλικος;»

«Η συμπεριφορά του Σούνακ είναι αντιεπαγγελματική, αγενής και παιδιάστικη. Μια παγκόσμια ντροπή, παραιτήσου τώρα» σημειώνει σε πιο επιθετικό τόνο ένας άλλος χρήστης του Χ.

«Η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη είναι μια στιγμή ντροπής για τη Μεγάλη Βρετανία. Πόσο άθλιος πρωθυπουργός που να μην μπορεί να συναντήσει έναν σύμμαχό του γιατί έχει διαφορετική οπτική. Τι παιδιάστικη χειρονομία. Πόσο μη βρετανική»

«Τι έχει συμβεί στη Βρετανία; Ο Σουνάκ ακυρώνει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιώνιες απαιτήσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο. Εν μέσω πολέμου στην Ήπειρο και κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αυτό εστιάζει ο Σουνάκ;» γράφει ο Stanley Pignal.

«Γεγονός. Αφαιρέθηκαν χωρίς το κατάλληλο δικαίωμα να το κάνουν. Γεγονός. Η ελίτ από το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβει για αιώνες από άλλους πολιτισμούς. Γεγονός. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως ιστορικό μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδας. Γεγονός. Ο Σουνάκ είναι ύπουλος» γράφει χρήστης με το όνομα Lady Truth Sword.

Ένας άλλος χρήστης σχολιάζει: «Ο Σουνάκ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».

«Αυτό είναι αξιολύπητο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ο δικός μας πρωθυπουργός πετάει τα ”παιχνίδια” του από το καροτσάκι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ξενοφοβικών συντακτών σε ταμπλόιντ. Τι μικρή, θλιβερή χώρα» τονίζει άλλος χρήστης.

«Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας. Το Εργατικό Κόμμα του Kιρ Στάρμερ είναι έτοιμο» δήλωσε εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος.

Για ανώτερη πηγή των Συντηρητικών, όμως, «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Το επίσημο σχόλιο της Ντάουνινγκ Στριτ

Επίσημα η Ντάουνινγκ Στριτ τοποθετήθηκε με μια λιτή δήλωση στο γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα το μεσημέρι, χωρίς καμία αναφορά στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα» ήταν η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.