ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο αστροφυσικός Θωμάς Γ. Μπίσμπας τιμήθηκε στην Κίνα για την επιστημονική του συνεισφορά
Ο αστροφυσικός Θωμάς Γ. Μπίσμπας τιμήθηκε στην Κίνα για την επιστημονική του συνεισφορά
(Φώτο : odelalis.gr)
22 Νοέ
0
Σχόλια

Ο αστροφυσικός Θωμάς Γ. Μπίσμπας τιμήθηκε στην Κίνα για την επιστημονική του συνεισφορά

Στις 12 Νοεμβρίου 2023, ο διακεκριμένος αστροφυσικός Δρ. Θωμάς Γ. Μπίσμπας από την Κατερίνη τιμήθηκε με το «Βραβείο Φιλίας Τσιάντζιανγκ» το οποίο έλαβε από την κυβέρνηση της πόλης Χανγκτζόου της Κίνας. Το βραβείο αυτό είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει ένας διεθνής εμπειρογνώμονας από την εν λόγω κυβέρνηση, σε αναγνώριση της εξέχουσας συνεισφοράς του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης της Χανγκτζόου, όπως και της διεύρυνσης της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, παιδείας, επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού. Το βραβείο απονέμεται σε δέκα διεθνείς εμπειρογνώμονες κάθε δύο χρόνια.

Ο κ. Μπίσμπας εργάζεται από τον Νοέμβριο του 2022 ως κύριος ερευνητής και Καθηγητής Αστροφυσικής στο Ερευνητικό Κέντρο για Ευφυείς Υπολογιστικές Πλατφόρμες του Εργαστηρίου Τζέντζιανγκ (Zhejiang Laboratory) στην Χανγκτζόου της Κίνας, μιας ιστορικής πόλης 13 εκατομμυρίων κατοίκων. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εργαστεί σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, το ερευνητικό ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου, τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Φλόριντα των ΗΠΑ και άλλα. Έχει λάβει κρατική υποτροφία από το Ίδρυμα Έρευνας της Γερμανίας, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Από το 2014 διοργανώνει τη σειρά παγκόσμιων συνεδρίων Αστροφυσικής «Ολύμπιο Συμπόσιο» στην Παραλία Κατερίνης και είναι ιδρυτικό μέλος του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον σχετίζεται με την υπολογιστή αστροχημεία και την εξωγαλαξιακή αστροφυσική. Έχει κατασκευάσει αριθμητικό κώδικα ο οποίος προσομοιώνει τις χημικές ενώσεις του μεσοαστρικού χώρου και αποτελεί τον πρώτο κώδικα παγκοσμίως που μπορεί να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε τρεις διαστάσεις.

Στο παρελθόν, ανέλυσε παρατηρήσεις που υποδείκνυαν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο οι αστέρες μεγάλης μάζας δημιουργούνται από τις συγκρούσεις μεσοαστρικών νεφών, ανακάλυψη για την οποία η NASA εξέδωσε Δελτίο Τύπου τον Νοέμβριο του 2018. Πρόσφατα, μαζί με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Καλλιόπης Δασύρας, ανέλυσαν παρατηρήσεις με τον αστροχημικό του κώδικα και ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνεισφέρουν στην αστρική δημιουργία σε γαλαξίες. Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, ενώ η εν λόγω ομάδα έχει ήδη λάβει δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST για τη συνέχιση της έρευνας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μπίσμπας στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με την απονομή του Βραβείου Φιλίας, «η Αστροφυσική έχει εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά πολύπλοκη επιστήμη που απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων για την επίλυση των προβλημάτων. Στο δικό μου πεδίο, της υπολογιστικής αστροχημείας, συνεργάζονται όχι μόνο εξειδικευμένοι αστροχημικοί και αστροφυσικοί, αλλά και προγραμματιστές υπερυπολογιστών», δήλωσε. «Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και επιμονή ώστε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα μας οδηγήσουν σε μία νέα ανακάλυψη. Η στιγμή της ανακάλυψης είναι η μεγαλύτερη και πιο αληθινή επιβράβευση που μπορεί να λάβει ένας επιστήμονας».

 

 

 

 

Πηγή : odelalis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.