ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τατόι: Αυτά είναι τα πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ανάκτορο
Τατόι: Αυτά είναι τα πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ανάκτορο
(Φώτο : newsit.gr)
13 Νοέ
0
Σχόλια

Τατόι: Αυτά είναι τα πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ανάκτορο

Τα σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα που φιλοξενεί το ανάκτορο στο Τατόι είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή και ο συνακόλουθος ακριβής προσδιορισμός της αξίας των περίπου 100.000 πολύτιμων αντικειμένων του πρώην βασιλικού κτήματος.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται εικόνες από τα ευρήματα ιδιαίτερης αξίας που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ανακτόρου στο Τατόι.

Εντυπωσιακό είναι το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπογραφή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ), όπου παρουσιάζεται η καταγραφή των αντικειμένων που πραγματοποιείται στο πρώην βασιλικό κτήμα.

Το βίντεο καταγράφει το έργο των τεκμηριωτών και παρουσιάζει τον τρόπο που εργάζεται η εξειδικευμένη ομάδα καταγραφέων που απασχολείται στο έργο της τεκμηρίωσης του υλικού στο Τατόι.

Η ταινία ετοιμάστηκε για τη διημερίδα με τίτλο «Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον», της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη διημερίδα παρουσιάζονται για πρώτη φορά αρκετά από τα 44.000 κειμήλια που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου από το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, το κεντρικό αποθετήριο του ελληνικού κράτους για τα μνημεία της Επικράτειας.

Στο κτήμα, καθώς και σε άλλους χώρους του φυλάσσονται, σήμερα, περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, κάθε είδους: οικιακός εξοπλισμός, έργα τέχνης, ενδύματα, τάπητες, στρατιωτικά είδη, παράσημα, βιβλία, αρχειακό υλικό, γεωργικά εργαλεία, κ.ά. Χρονολογούνται περίπου από το 1860 έως και το 1967. Προέρχονται από τα κτήρια του Τατοΐου αλλά και τις άλλες κατοικίες της τέως βασιλικής οικογένειας.

Τα βλέμματα κλέβουν οι σπάνιες συλλεκτικές πορσελάνες, τα έπιπλα καθώς και σπάνια έργα Τέχνης που βρέθηκαν στο πρώην βασιλικό ανάκτορο.

Η τεράστια συλλογή περιλαμβάνει επίσης ρούχα, παράσημα των τέως βασιλέων, αγάλματα, αλλά και διακοσμητικά πασίγνωστων οίκων.

 

 

 

Πηγή : newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.