ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αρχαία Ελλάδα: Πώς έπαιρναν διαζύγιο
Αρχαία Ελλάδα: Πώς έπαιρναν διαζύγιο
(Φώτο ; alfavita.gr)
02 Νοέ
0
Σχόλια

Αρχαία Ελλάδα: Πώς έπαιρναν διαζύγιο

Στην αρχαία Ελλάδα το διαζύγιο αποτελούσε αρκετά περίπλοκη υπόθεση σε σχέση με σήμερα.

Μάλιστα, ανά περίπτωση ίσχυε και κάτι διαφορετικό, ανάλογα με το ποιος ζητούσε το διαζύγιο, αλλά και το ποιες ήταν οι εκάστοτε συνθήκες.

Τι ίσχυε

Αν ο άνδρας του ζευγαριού ήθελε να χωρίσει, τότε έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένεια της γυναίκας, την προίκα που είχε λάβει και να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση της συζύγου για τα πρώτα χρόνια, μετά το διαζύγιο.

Αν υπήρχαν παιδιά, τα κρατούσε ο σύζυγος, ενώ αν ξαναπαντρευόταν νεότερη γυναίκα από την πρώην σύζυγο, απαγορευόταν οι δημόσιες εμφανίσεις, μέχρι να ξαναπαντρευτεί και η ίδια.

Αν το διαζύγιο το ζητούσε η γυναίκα της οικογένειας, τότε έπρεπε να αποδείξει στον τοπικό Άρχοντα με αδιάσειστα στοιχεία, ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να διαλυθεί ο γάμος. Ο πιο σοβαρός λόγος που πάντα γινόταν δεκτός από τον Άρχοντα, ήταν η αδυναμία να προσφέρει ο σύζυγος, τα ελάχιστα για τη διαβίωση της συζύγου. Τα θέματα υγείας ήταν και αυτά από τους σοβαρούς λόγους για ένα διαζύγιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικεία του σπιτιού περνούσε στην οικογένεια της συζύγου, μέχρι να ξαναπαντρευτεί.

 

 

Πηγή : alfavita.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.