ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αγία Σοφία: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Ιανουάριο του 2024 – Δωρεάν είσοδος μόνο για Τούρκους
Αγία Σοφία: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Ιανουάριο του 2024 – Δωρεάν είσοδος μόνο για Τούρκους
(Φώτο : newsit.gr)
01 Νοέ
0
Σχόλια

Αγία Σοφία: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Ιανουάριο του 2024 – Δωρεάν είσοδος μόνο για Τούρκους

Μόνο οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν δωρεάν στην Αγία Σοφία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να θεσπίσει εισιτήριο για την επίσκεψη των τουριστών στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που μετέτρεψε σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, επιβεβαίωσε σήμερα (31.10.2023) την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισιτήριο εισόδου στην Αγία Σοφία, εξηγώντας και το προνόμιο των Τούρκων πολιτών να το επισκέπτονται δωρεάν.

Αν και υποτίθεται ότι η Αγία Σοφία, ένα σύμβολο του Χριστιανισμού, πλέον αποτελεί χώρο θρησκευτικής λατρείας των Μουσουλμάνων, η Τουρκία θα κόβει εισιτήρια από τον Ιανουάριο του 2024 και έπειτα.

«Προχωρούμε στην εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης των επισκεπτών στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η ποιότητα και η ασφάλεια των επισκέψεων θα αυξηθούν», τόνισε ο Μεχμέτ Νούρι Ερσόι σε συνέντευξη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (AKM).

Εξηγώντας την απόφαση, ο Ερσόι ανέφερε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία.

Μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024. Για τους Τούρκους πολίτες, επίσκεψη και λατρεία θα είναι δωρεάν», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η εισήγηση της UNESCO.

Σοβαρά τα προβλήματα συντήρησης στην Αγία Σοφία

Οι δηλώσεις του Ερσόι αφορούσαν κυρίως τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την προστασία της Αγίας Σοφίας, σε συνεργασία με την UNESCO και την τήρηση των συστάσεών της. Άλλωστε, είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό ότι ο ναός θα κλείσει για συντήρηση, γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Έτσι, οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης αναμένεται να αρχίσουν από τον Ιανουάριου του 2024, την εποχή δηλαδή που θα θεσπιστεί και το εισιτήριο για τους μη Τούρκους επισκέπτες.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σημείωσε ότι, βάσει των συστάσεων της UNESCO, η Τουρκία θα εφαρμόσει σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών για να βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάελια των επισκέψεών τους, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική σημασία της.

Μάλιστα, εξήγησε ότι έχουν ήδη προβλεφθεί οι απαραίτητες αλλαγές στις εισόδους της Αγίας Σοφίας για να μην συνωστίζεται ο κόσμος αλλά και να μην υπάρξουν εντάσεις μεταξύ τουριστών και Τούρκων που πηγαίνουν για προσκύνημα.

«Η είσοδος από την οποία θα εισέρχονται οι ξένοι επισκέπτες θα είναι από την επάνω πύλη/στοά, όπου βρίσκεται το παλάτι Τοπ Καπί και θα βγαίνουν κανονικά από την πόρτα εξόδου», δήλωσε ο Ερσόι και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τιμή του εισιτηρίου.

 

 

 

Πηγή : newsit.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.